zoek login
logo

educatie

home  >  educatie


Met de klas naar het theater? In een week je eigen voorstelling maken? In gesprek gaan met acteurs? De afdeling educatie organiseert verschillende activiteiten rondom de TA-voorstellingen. Voor zowel beginnende als gevorderde toneelbezoekers. Er zijn activiteiten voor het voortgezet onderwijs, het hoger onderwijs en individuele bezoekers.

Klapper is de jaarlijkse ta-junior productie die elk jaar met leerlingen van diverse middelbare scholen in Amsterdam gemaakt wordt. Door theatermakers te ontmoeten en zelf als acteur, regisseur of ontwerper toneel te maken, ontdekken leerlingen en studenten theater als dé kunstvorm van de 21ste eeuw. Theater is menselijk, spannend en elke avond anders.

Vragen, suggesties of ideeën? Bel of mail ons. De afdeling educatie adviseert graag over groepsbezoek en activiteiten bij onze voorstellingen.

Wilma Smilde (hoofd)
+31 20 795 99 40 | wilma@tga.nl | ma, di, do

Marije Wiggers
+31 20 795 99 42 | marije@tga.nl | ma, di, wo, do, vr

Rosa Fontein
+31 20 795 99 42 | rosa@tga.nl | di


veelgestelde vragen

Wil je een (kijk)stage lopen op de afdeling educatie?
Wat is De PIT?
Wat is www.theatereducatie.nl?
Welke voorwaarden gelden er voor groepen bezoekers jonger dan 18?
Organisatie en kosten?


Wil je een (kijk)stage lopen op de afdeling educatie?
Dat kan. Contacteer Marije Wiggers per mail marije@tga.nl of bel +31 20 795 99 42 voor meer informatie.


Wat is De PIT?
De PIT verzamelt op hun website al het kwaliteitsaanbod op het gebied van theater- en danseducatie in Amsterdam. Daarnaast behartigt De PIT de belangen van aanbieders van theater- en danseducatie richting de politiek, doet onderzoek naar de stand van zaken in het veld en organiseert de jaarlijkse PIT Preview Dag (voorheen de Theater Advies Dag); een dag waar docenten elk voorjaar een inkijkje krijgen in het theater-educatieve aanbod voor het volgende schooljaar.

Aangesloten partners:  Danstheater Aya, de Toneelmakerij,  de Krakeling, de Meervaart, Podium Mozaiek, Bijlmer Parktheater, Toneelgroep Amsterdam, Theater Frascati, Stadsschouwburg Amsterdam, Theater Bellevue, ISH, Nationale Opera& Ballet en het Poldertheater.

> klik hier voor meer info over de PIT


Wat is www.theatereducatie.nl?
De website www.theatereducatie.nl is een initiatief van Theater in Nederland (TiN, de voortzetting van Theater Instituut Nederland). De site is bedoeld voor leerkrachten uit het basis- en voortgezet onderwijs die op zoek zijn naar informatie, inspiratie en concreet aanbod op het gebied van theater. TA is een van de gezelschappen van wie al het educatieve aanbod op deze website te vinden is.


Welke voorwaarden gelden er voor groepen bezoekers jonger dan 18?
De toegangskaarten bestelt u zelf via de kassa van de Stadsschouwburg Amsterdam +31 20 624 23 11. U boekt de workshop door contact op te nemen met de afdeling educatie op het nummer +31 20 795 99 42.

1. TA laat scholieren in groepsverband niet onbeperkt toe. Onze regel is: maximaal een vijfde van de zaalbezetting bestaat uit scholieren in groepsverband (met een maximum van 50 bij een uitverkochte zaal). Als de voorstelling zich daarvoor leent, kan dit aantal worden verhoogd tot maximaal 100. Bij try-out-voorstellingen worden geen groepen scholieren toegelaten.

2. Scholieren worden in twee-, drie- of viertallen geplaceerd. De contactpersoon verdeelt zorgvuldig zijn kaarten en placeert een begeleider bij elk subgroepje leerlingen.

3. Minimaal één volwassene begeleidt tien scholieren. Hij of zij grijpt in wanneer scholieren in de zaal overlast dreigen te veroorzaken.

4. De scholieren kennen de gedragscodes in het theater: niet eten, drinken en praten tijdens een voorstelling. Telefoons helemaal uit en jassen in de garderobe. Het toilet wordt bezocht vóór de voorstelling of in de pauze.
 
5. De scholieren gaan vrijwillig naar de voorstelling.

6. De scholieren worden voorbereid op het bezoek aan de voorstelling. Er is vanuit TA een sterke voorkeur voor de workshop die is vormgegeven door het docententeam van TA. Scholen zonder project bereiden zelf hun leerlingen voor. Als u ervoor kiest om uw leerlingen zelf voor te bereiden wil TA voor uw voorstellingsbezoek graag meer achtergrondinformatie hebben over het leerjaar, de theaterervaring van de leerlingen en de inhoud van uw voorbereiding.

7. Indien TA klachten ontvangt over het gedrag van de scholieren tijdens de voorstelling neemt een medewerker van de afdeling educatie contact met u op.

8. Bij de Amsterdamse voorstellingen wordt de speciale scholierenprijs gegeven als er aan bovenstaande voorwaarden is voldaan. Zie voor kosten 'organisatie & kosten'.


Wilt u met uw klas een voorstelling bezoeken en/of een workshop boeken van TA? Volg dan onderstaande stappen:

1) Welke voorstelling heeft u in gedachten? Voor een persoonlijk advies bel de afdeling educatie van het theater van uw keuze of van TA (Marije Wiggers, (020) 795 99 42 of mail marije@tga.nl). De kassa zal u ook eerst doorverwijzen naar de afdeling educatie alvorens uw reservering aan te nemen. Met de medewerker educatie bespreekt u: 'Om welk leerjaar en opleidingsniveau gaat het? Wat is de theaterervaring van de groep? Hoe worden zij op school op de voorstelling voorbereid?' In overleg wordt bepaald welke/of de voorstelling voor de groep geschikt is.

Daarnaast heeft u de keuze:

      a) U boekt een voorbereidende workshop bij TA.
De theaterdocenten van TA kennen de voorstelling goed en zijn gespecialiseerd in het leggen van verbanden tussen deze kennis en de belevingswereld van scholieren. Als u een workshop afneemt krijgt u een aanzienlijke korting op de kaartjes voor de voorstelling.

     b) U bereidt uw leerlingen zelf voor.
Als u ervoor kiest om uw leerlingen zelf voor te bereiden wil TA voor uw voorstellingsbezoek graag meer achtergrondinformatie hebben over het leerjaar, de theaterervaring van de leerlingen en de inhoud van uw voorbereiding.

2) Na contact met de afdeling educatie wordt bij afname van workshops door hen een workshopcontract opgesteld en per post naar u toegestuurd. Hierin geeft u aan hoe u de workshop(s) wilt betalen (zie onderstaand bij 'De betaling van de workshop(s) verloopt via TA).

Om de groepsreservering van de voorstellingskaarten rond te maken en te betalen belt u zelf met de kassa van het theater. Het nummer van de kassa van de Stadsschouwburg Amsterdam is (020) 624 23 11. Houd bij uw reservering rekening met één volwassen begeleider per tien scholieren onder de 18 jaar.

3) Bij een definitieve reservering kunnen géén toegangskaarten meer worden teruggeven, ook niet op de avond van de voorstelling. U kunt het aantal voorstellingskaarten tot uiterlijk 1 week van te voren aanpassen bij de kassa van het theater (met een marge van 5 voorstellingskaarten meer of minder).

Annuleren van een workshop kan tot drie weken voor aanvang van het project. Bij latere annulering brengt TA de kosten in rekening. TA behoudt het recht voor om een workshop tot drie weken van te voren te annuleren.

4) Voorbereiding op de voorstellingsavond zelf.
Scholieren worden in twee-, drie- of viertallen geplaceerd. U verdeelt zorgvuldig uw kaarten en placeert een volwassen begeleider bij groepjes met een verhoogd risico. Hij/zij grijpt in wanneer scholieren in de zaal overlast dreigen te veroorzaken.

De scholieren zijn op de hoogte van de gedragscodes in het theater: niet eten, drinken en praten tijdens een voorstelling. Telefoons staan helemaal uit en jassen hangen in de garderobe. Het toilet wordt bezocht vóór de voorstelling of in de pauze.

Indien TA klachten ontvangt over het gedrag van de scholieren tijdens de voorstelling neemt een medewerker van de afdeling educatie contact met u op.

De betaling van de workshop(s) verloopt via TA.
De kosten voor een workshop van 2 uur zijn € 150 (excl. BTW). Deze verdient u terug door de extra reductie op de toegangskaarten.

Aan één workshop kunnen maximaal 22 scholieren deelnemen.

Bij workshops buiten Amsterdam worden de reiskosten van de theaterdocent (op basis van 2e klas OV) doorberekend.

Even voor de workshop ontvangt de school een contract, waarin uw de wijze van betalen (cultuurkaart, factuur) kunt aangeven. U stuurt het ingevulde contract terug naar TA, waarna de afdeling crediteuren (crediteuren@tga.nl) de betaling verder met u rondmaakt.

Annuleren van een workshop kan tot drie weken voor aanvang. Bij latere annulering brengt TA de kosten in rekening.

TA behoudt het recht voor om een workshop tot drie weken van te voren te annuleren.

Het reserveren en betalen van de toegangskaarten verloopt via de kassa het theater.
Na het contact met de afdeling educatie van het theater kunt u de kassa van het theater rechtstreeks contacteren om de aantallen door te geven en de betaling rond te maken.  Het nummer van de Stadsschouwburg Amsterdam is (020) 624 23 11.

Een toegangskaart voor de juniorvoorstelling (Husbands & wives jr.) bij een groepsbezoek scholieren kost € 10 (of € 6 indien men ook een TA-workshop volgt).

De kosten voor een toegangskaart voor reguliere voorstellingen voor een groepsbezoek scholieren bedraagt € 20 (of € 10 indien men ook een TA-workshop volgt).

De kosten voor een toegangskaart voor lange voorstellingen (Kings of war, The Fountainhead) voor een groepsbezoek scholieren bedraagt € 27,50 (of € 17,50 indien men ook een TA-workshop volgt).


in de pers

Kunstzone - De ideale omgeving creëren - 2 sep 15
> [download] als .pdf

Buroblad - Klassiekers kennen jou! - 2 sep 15
> [download] als .pdf

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald

 
 
 
la voix humaine

la voix humaine

di 25 okt 2016 - 20:00
Theater aan de Parade
Den Bosch
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
glazen speelgoed

glazen speelgoed

di 25 okt 2016 - 20:00
Stadsschouwburg Utrecht
Utrecht
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
de dingen die voorbijgaan

de dingen die voorbijgaan

di 25 okt 2016 - 20:00
Toneelhuis / Bourla
Antwerpen
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
glazen speelgoed

glazen speelgoed

wo 26 okt 2016 - 20:00
Stadsschouwburg Utrecht
Utrecht
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
de dingen die voorbijgaan

de dingen die voorbijgaan

wo 26 okt 2016 - 20:00
Toneelhuis / Bourla
Antwerpen
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
la voix humaine

la voix humaine

wo 26 okt 2016 - 20:15
Theater de Speeldoos Baarn
Baarn
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
de dingen die voorbijgaan

de dingen die voorbijgaan

do 27 okt 2016 - 20:00
Toneelhuis / Bourla
Antwerpen
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
niet meer zonder jou

niet meer zonder jou

do 27 okt 2016 - 20:00
Rotterdamse Schouwburg
Rotterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
la voix humaine

la voix humaine

do 27 okt 2016 - 20:15
Theater de Speeldoos Baarn
Baarn
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
de dingen die voorbijgaan

de dingen die voorbijgaan

vr 28 okt 2016 - 20:00
Toneelhuis / Bourla
Antwerpen
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst