search log in
logo

100x Rouw siert Electra

home  >  en  >  100x Rouw siert Electra (11 Sep 2013)

Op vrijdag 13 september speelt TA voor de honderdste keer Rouw siert Electra. Tien jaar na de première trekt dit ontluisterende familiedrama nog steeds volle zalen en telt inmiddels ruim 35.000 bezoekers wereldwijd.

Sinds de première in 2003 wordt er heftig gereageerd op Van Hove’s eigenzinnige regie van Rouw siert Electra. ‘Een klinische reconstructie van emoties in de kamer van een psychiater’, schrijft het Financieele Dagblad. ‘Een goeie ouwe Van Hove, waarbij de neergang van de personages vooral door hun onderlijf gaat. Rouw siert Electra is Freud revisited’, aldus De Morgen. ‘Grimmig’ volgens Trouw, ‘schokkend en confronterend’ zegt de Volkskrant, ‘a revelatory and superbly performed show’ lezen we in de Chicago Tribune en ‘uitstekend acteerwerk’ luidt het oordeel in NRC. Nu, tien jaar later, heeft ‘deze verrassende en schokkende voorstelling niets aan actualiteit en zeggenschap verloren’, aldus Max Arian in de Theaterkrant.

Rouw siert Electra werd destijds geselecteerd voor het Theater Festival. Ook in het bijhorende juryrapport wordt de heftigheid van de voorstelling benadrukt: ’Wrrráááákk! Daar gaat het over en dat zul je weten ook. Koud werd ik ervan. En warm.’ De voorstelling betekende ook de doorbraak voor Halina Reijn. Voor haar vertolking ontving ze voor het eerst in haar carrière een Theo d‘Or-nominatie: ‘Halina Reijn bouwt haar rol helder, met een snijdende tekstbehandeling en een scherp inzicht in het karakter van Lavinia. Zij toont zich hier voluit de al langer in haar vermoede actrice van formaat.’

De keuze om Rouw siert Electra in 2013 te hernemen is ingegeven door de tweede O’Neill-voorstelling die TA op dit ogenblik speelt: Lange dagreis naar de nacht, eveneens in een regie van Ivo van Hove. Op ma 4 nov organiseert TA zelfs een speciale avond rond Amerika’s meest invloedrijke toneelschrijver. Tijdens Wish you were here, O’Neill worden scènes afgewisseld met betogen van Joke Hermsen, Martine Delfos, Tijs Goldschmidt en James Kennedy.

Rouw siert Electra met Hélène Devos, Janni Goslinga, Hans Kesting, Hugo Koolschijn, Alwin Pulinckx, Halina Reijn en Eelco Smits is nog deze week en van 3 t/m 7 december exclusief in de Stadsschouwburg Amsterdam te zien.

> meer info over Rouw siert Electra

share

Rate

Please give your input here.  

loading media

 
 
 
who killed my father

who killed my father

Mon 01 Jun 2020 - 15:00
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
order
This show has been added to your wish list
who killed my father

who killed my father

Thu 04 Jun 2020 - 20:00
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
order
This show has been added to your wish list