search log in
logo

Antigone zegt neen

home  >  en  >  Antigone zegt neen (10 Feb 2015)

Onze Wish you were here-avonden staan dit seizoen in het teken leiderschap. Na een avond over macht & onmacht en een over Koningin Lear, wordt u tijdens Wish you were here – Antigone zegt neen uitgedaagd om stil te staan bij de profetische leiderschapsvisies van Aeschylus, Sophocles en Euripides. Zijn de Griekse tragedies van alle tijden? En wat kunnen wij - en onze leiders - er vandaag de dag nog mee?

Centrale gast van de avond is de AKO Literatuurprijswinnaar Stefan Hertmans. Hoe komt het, zo vraagt hij zich af, dat het ondanks de tragische gebeurtenissen van deze tijd niet meer mogelijk is om een tragedie te schrijven? Prof. Dr. Paul Frissen - auteur van het boek De fatale staat - houdt een warm pleidooi voor de politiek noodzakelijke verzoening met tragiek en vertaler/bewerker Herman Altena leest de antieke tragedies vanuit de vluchtigheid van onze huidige politieke constellatie. Gastheer Lex Bohlmeijer loodst u traditiegetrouw door het programma en onze acteurs lezen tekstfragmenten uit o.a. Oresteia, Iphigeneia en Antigone.

Stefan Hertmans publiceerde romans, verhalenbundels, essayboeken, theaterteksten en een twaalftal poëziebundels. Voor zijn roman Oorlog en terpentijn ontving hij in 2014 de AKO Literatuurprijs. Zijn theatertekst Mind the Gap (over Griekse vrouwen in de antieke tragedies) werd in 2001 door Gerardjan Rijnders bij TA geregisseerd. Zijn essays over de tragedie en haar actualiteit werden in 2007 gebundeld in Het zwijgen van de tragedie.

Prof. Dr. Paul Frissen is decaan en bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg en lid van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling. Volgens Frissen geven het modernisme en populisme (twee stromingen die de politiek domineren) zich geen rekenschap van het 'tragische', terwijl rampen, noodlot en leed onvermijdelijk zijn. In zijn boek De fatale staat stelt hij het tragische te aanvaarden.

Herman Altena maakte diverse vertalingen en bewerkingen van Griekse tragedies voor o.a. Theatergroep Hollandia, Het Zuidelijk Toneel, ZT Hollandia, Het Paleis en De Veenfabriek. Zijn bewerking van Aischylos’ Oresteia werd in 2006 door Johan Simons geregisseerd bij TA/NTGent.

De volgende editie van Wish you were here vindt plaats op ma 13 april en heeft als thema Kings of war.

> meer over wish you were here

share

Rate

Please give your input here.  

loading media

 
 
 
freud

freud

Tue 07 Jul 2020 - 17:00
Festival d'Avignon
Avignon
cancelled
This show has been added to your wish list
freud

freud

Wed 08 Jul 2020 - 17:00
Festival d'Avignon
Avignon
cancelled
This show has been added to your wish list
freud

freud

Thu 09 Jul 2020 - 17:00
Festival d'Avignon
Avignon
cancelled
This show has been added to your wish list