search log in
logo

HF met Romeinse tragedies

home  >  en  >  HF met Romeinse tragedies (06 Feb 2018)

De 71ste editie van het Holland Festival opent op donderdag 7 juni 2018 in de Gashouder, Westergasfabriek in Amsterdam met het multimediale concert Richters Patterns met muziek van Morton Feldman en Marcus Schmickler, uitgevoerd door het Duitse Ensemble Musikfabrik, met medewerking van Cappella Amsterdam. Het festival, dat in zijn programma vanzelfsprekend de traditie van vernieuwing voortzet, nodigt in 2018 innovatieve kunstenaars uit die in hun werk soms urgente maatschappelijke problemen aanschouwelijk maken en zowel letterlijk als figuurlijk grenzen verleggen. Het festival introduceert een aantal voor Nederland nieuwe kunstenaars, onder wie de Franse theaterregisseur Caroline Guiela Nguyen, de Frans-Vietnamese choreografe Anne Nguyen en de Franse regisseur Mohamed El Khatib. De Nederlandse choreograaf Arno Schuitemaker en muzikant Colin Benders maken hun entree in het festival met respectievelijk een wereldpremière en een synthesizerinstallatie in de Holland Festival Proms. Beeldend kunstenaar Steve McQueen presenteert de video-installatie End Credits over de Amerikaanse activist, zanger en communist Paul Robeson. Componist in focus in de 71ste editie is een van de belangrijkste van zijn generatie: de Brit George Benjamin.

Grenzen en Scheidslijnen
Festivalfocus in 2018 is het werk van kunstenaars die in hun werk letterlijk maar ook figuurlijk grenzen verleggen om zo tot nieuwe ideeën, inzichten of perspectieven te komen. Grenzen worden letterlijk overschreden in een aantal concerten, zoals het Metropole Orkest dat optreedt in Carré met solisten van The Syrian Big Band, met een nieuwe compositie van Calliope Tsoupaki voor de Syrische klarinettist Kinan Azmeh en de Nederlandse trompettist Eric Vloeimans. Het Armeense Gurdjieff Ensemble speelt samen met het Syrische ensemble Hewar. De theatervoorstelling Tiefer Schweb van Christoph Marthaler en de sciencefictionopera Octavia E. Butler’s Parable of the Sower van Toshi Reagon verkennen de toekomst van grenzen. National Changgeuk Company of Korea en de Singaporese regisseur Ong Keng Sen komen met Trojan Women. Ook worden grenzen figuurlijk overschreden. De Warme Winkel en het Nederlands Kamerkoor maken samen de muziektheatervoorstelling Gesualdo over de gelijknamige waanzinnige Italiaanse componist. Benjamins opera’s Lessons in Love and Violence en Written on Skin gaan over liefde, passie en geweld. Gisèle Vienne kijkt met haar nieuwe choreografie Crowd naar eigentijdse vormen van grensoverschrijdend gedrag.

Theater
Het Belgische theatercollectief FC Bergman, voor het eerst in het festival, brengt in de Centrale Markthal zijn nieuwe spektakelstuk JR. Regisseur Caroline Guiela Nguyen presenteert Saigon, een van de festivalhits van Festival d’Avignon 2017. Mohamed El Khatib komt met drieënvijftig voetbalsupporters van het Noord-Franse Racing Club de Lens naar Amsterdam om te vertellen over clubliefde in het documentaire theaterstuk Stadium. De grote theaterhit Romeinse tragedies - die in 2007 door Toneelgroep Amsterdam werd gemaakt, in coproductie met het Holland Festival, en tevens Ruth Mackenzies grote favoriet is - wordt voor de allerlaatste keer gespeeld in Koninklijk Theater Carré.

Componist in focus: George Benjamin
In samenspraak met Benjamin stelde het festival een focus op zijn werk samen en toont daarmee de ontwikkeling in zijn muziektheatrale werk. Benjamins nieuwe opera Lessons in Love and Violence wordt gepresenteerd door De Nationale Opera, in coproductie met het Holland Festival. Zijn opera Written on Skin wordt semi-concertant uitgevoerd door onder meer het Mahler Chamber Orchestra. In de Holland Festival Proms is zijn werk Sometime Voices te horen, uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Zelf zal George Benjamin de zwijgende film Der müde Tod improviserend begeleiden op piano in de grote zaal van Tuschinski.

Muziek en Muziektheater
Ook het Kronos Quartet valt op in de muziekprogrammering. Zij zullen met een aantal gastartiesten, onder wie de Iraanse zangeres Mahsa Vahdat en basgitarist Jherek Bischoff, een dag vullen in het Muziekgebouw en het Bimhuis. Zij sluiten de dag af met een optreden met het Malinese Trio Da Kali. Tijdens de Holland Festival Proms klinkt een wereldpremière van de IJslandse componist Daníel Bjarnason voor twaalf concertvleugels en twaalf hoorns. Het Hadra-koor Ensemble Rhoum El Bakkali uit Marokko treedt er op met het Amsterdams Andalusisch Orkest en Orchestre Temsamani en s t a r g a z e sluit dit festival-in-een-festival af met een hommage aan Blackstar, het laatste album van David Bowie, met gastzangeressen Anna Calvi, Laetitia Sadier (Stereolab) en Soap&Skin. Alle Promsconcerten kosten slechts elf euro per stuk. De Spaanse operaregisseur Calixto Bieito brengt het nieuwe muziektheaterstuk The String Quartet’s Guide to Sex and Anxiety, een tragikomisch werk over melancholie en burn-out.

Dans
Het dansprogramma wordt aangevoerd door Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, dat voor het eerst met een nieuwe avondvullende productie komt van Dimitris Papaioannou: Neues Stück 1. Het Franse gezelschap Compagnie par Terre danst werk van Anne Nguyen, gebaseerd op Aziatische en Braziliaanse vechtkunst.

Digitale Kunst
Ook besteedt het festival weer aandacht aan digitale kunst. In het Muziekgebouw worden twee videogames, Oikospiel II: Heat Cantata en Dear Esther, daadwerkelijk gespeeld en getoond op groot scherm, met daarbij live muziek. Beeldend kunstenaar Trevor Paglen gebruikt allerlei computertechnologie die ons in het dagelijks leven observeert om een concert van het Kronos Quartet te illustreren.

Gratis
Holland Festival toont ook dit jaar werk dat gratis en in de openbare ruimte te zien is. Het publiek kan gratis Longplayer, een klankinstallatie, bezoeken in het torentje van het Lloyd Hotel. Rondom de voorstelling Kata door Compagnie par Terre wordt in de Stadsschouwburg een parcours uitgezet waarbij het publiek een dag lang gratis kennis kan maken met de beginselen van urban dance. In park Frankendael wordt Les contes d’ Hoffmann van De Nationale Opera vertoond op groot scherm. Samen met het Stedelijk Museum presenteert het Holland Festival als een pop-up voorstelling Chorus van de Amerikaanse choreograaf Ralph Lemon. En tenslotte worden de gratis lunchconcerten in de passage van het Rijksmuseum verzorgd door studenten van het Koninklijk Conservatorium.

Het Holland Festival 2018 duurt van 7 juni tot en met 1 juli 2018. Tickets zijn te koop via www.hollandfestival.nl

share

Rate

Please give your input here.  

loading media