search log in
logo

Huygens-prijs voor Lanoye

home  >  en  >  Huygens-prijs voor Lanoye (30 Oct 2013)

Tom Lanoye krijgt de Constantijn Huygensprijs 2013 voor zijn hele oeuvre. 'Al dertig jaar wordt het werk van Tom Lanoye bevolkt door mensen die hun stem laten horen, het woord nemen en hun verhaal doen', klinkt het juryrapport van de Jan Campert Stichting.

Tom Lanoye (1958) is romancier, dichter, scenarist en theaterauteur. Zijn werk en de literaire prijzen die hij won, beslaan een lange lijst. Lanoye debuteerde in 1985 met 'Een slagerszoon met een brilletje'. Daarna volgden nog onder meer 'Alles moet weg', 'Kartonnen dozen' en de 'Monstertrilogie'. In 1997 bewerkt hij acht koningsdrama's van Shakespeare in 'Ten Oorlog', een theatermarathon van twaalf uur. Eind 2009 verschijnt zijn roman 'Sprakeloos', een ode aan zijn overleden moeder. In 2011 bewerkt hij Tsjechovs' Ivanov en Platonov tot de Russen! voor Toneelgroep Amsterdam. Vorige maand bracht Lanoye nog zijn roman 'Gelukkige slaven' uit en in maart 2014 gaat zijn bewerking Hamlet vs Hamlet in een regie van Guy Cassiers (Toneelhuis/Toneelgroep Amsterdam) in première.

De Constantijn Huygens-prijs wordt sinds 1947 jaarlijks uitgereikt voor complete oeuvres. Onder anderen Harry Mulisch, Jeroen Brouwers en A.F.Th. Van der Heijden wonnen de prijs al. Tot nu toe telde de lijst ook vijf Belgische schrijvers: Willem Elsschot, Louis Paul Boon, Maurice Gilliams, Hugo Claus en Leonard Nolens. Daar komt nu dus Tom Lanoye bij. Naast de eer wint de schrijver ook 10.000 euro.

share

Rate

Please give your input here.  

loading media

 
 
 
who killed my father

who killed my father

Fri 23 Apr 2021 - 20:00
Zwolse Theaters
Zwolle
cancelled
This show has been added to your wish list
who killed my father

who killed my father

Sat 24 Apr 2021 - 20:00
Zwolse Theaters
Zwolle
cancelled
This show has been added to your wish list