search log in
logo

Johan Simons terug naar Gent

home  >  en  >  Johan Simons terug naar Gent (18 Apr 2013)

Johan Simons maakt kans per 2015 opnieuw artistiek leider te worden van NTGent. Het gezelschap meldt dat de gesprekken met Simons om de huidig artistiek leider Wim Opbrouck op te volgen in een vergevorderd stadium verkeren.

Simons leidde het gezelschap van 2005 tot 2010, tot hij naar Duitsland vertrok om intendant van de Münchner Kammerspiele te worden. Zijn contract in München loopt af in 2015, waarna hij huidig artistiek leider Wim Opbrouck in Gent zal opvolgen. Opbrouck blijft als acteur bij het gezelschap betrokken. Met de terugkomst van Simons wil NTGent zich meer internationaal gaan profileren.

Simons geldt als een van de beste regisseurs van Nederland en geniet ook internationaal faam. Hij richtte samen met Paul Koek theatergroep Hollandia op, dat in 2001 met Het Zuidelijk Toneel fuseerde tot ZT Hollandia en tot 2005 voorstellingen speelde. Bij NTGent bewerkte Simons onder andere de Oresteia, Platform van Michel Houellebecq, Tien geboden van Krzysztof Kieslowski en vorig jaar Vergeten straat, een adaptatie van verhalen van Louis Paul Boon.

Bij de Münchner Kammerspiele maakte hij onder meer het goed ontvangen Hotel Savoy en de Sarah Kane-trilogie Gesäubert/Gier/4.48 Psychose. Zijn regie van Elfriede Jelineks Die Straße. Die Stadt. Der Überfall is dit jaar geselecteerd voor het prestigieuze Duitse festival Theatertreffen. In 2012 was de Münchner Kammerspiele in het kader van Brandhaarden met zeven voorstellingen te gast in de Stadsschouwburg Amsterdam. Zijn meer recente regies bij de Münchner Kammerspiele, waaronder E la nave va en de meest recente König Lear, kregen wisselende kritieken. NTGent is voornemens deze voorstellingen naar Vlaanderen te halen.

Komende seizoenen maakt Simons bovendien twee gastregies in Nederland. Bij het Nationale Toneel regisseert hij in seizoen 2013-2014 een nieuwe tekst van Lot Vekemans (Zus van en gif), geschreven voor Betty Schuurman van het Nationale Toneel en Elsie de Brauw van NTGent. Ook zal hij een voorstelling bij Toneelgroep Amsterdam regisseren.

bron: Theaterkrant.nl 

 

share

Rate

Please give your input here.  

loading media

 
 
 
who killed my father

who killed my father

Fri 23 Apr 2021 - 20:00
Zwolse Theaters
Zwolle
cancelled
This show has been added to your wish list
who killed my father

who killed my father

Sat 24 Apr 2021 - 20:00
Zwolse Theaters
Zwolle
cancelled
This show has been added to your wish list