search log in
logo

Kennedy wint regieprijs 2014

home  >  en  >  Kennedy wint regieprijs 2014 (14 Sep 2014)

De Regieprijs 2014 - voor de eerste keer uitgereikt door de Nederlandse toneeljury - gaat naar Susanne Kennedy voor De pelikaan van August Strindberg door Toneelgroep Amsterdam. 'Een regietalent dat de grenzen van haar krachtige beeldtaal steeds verder oprekt. Veel vergt zij van de acteurs, die zichzelf in bepaald opzicht wegcijferen om de bijzondere zeggingskracht van haar fantasie optimaal tot zijn recht te laten komen.', aldus de jury.

Lees hieronder het dankwoord dat Marieke Heebink - die in De Pelikaan de moederrol vertolkt - met licht Duits accent had willen uitspreken.

'OK. Dan iets over dat taboe van een moeder die niet de klassieke moederrol op zich neemt. En hoe belangrijk het is om bijzondere vrouwen in de grote zaal te tonen. Vrouwen die óók lelijk en abjekt mogen zijn en daarom indringend en fascinerend zijn. En dat we met z'n allen in die baarmoeder zijn gedoken om het fenomeen van binnenuit voelbaar en beeldend te maken. En dat het zo bijzonder was dat we dat als hele groep hebben gedaan. Met z'n allen die baarmoeder in (ha, ha). Nou ja, en dat het geweldig was dat jullie zo open daarvoor stonden, en dat al die cliché's over Toneelgroep Amsterdam ook precies dat zijn; chiché's.'

share

Rate

Please give your input here.  

loading media