search log in
logo

Met Heijermans door de Pijp

home  >  en  >  Met Heijermans door de Pijp (20 Oct 2013)

‘Hallo, ik ben Kitty Courbois. Ooit speelde ik de rol van Kniertje, de vissersweduwe in Op hoop van zegen. ‘n arm mens wordt wèl bezocht – regen en regen – de boel mòst rotte – d’r was geen houe an – en zo ga je de winter in – de harde winter – ach, ach, ach! Dat is een rol die in mij zit.’

Zo start de tachtig minuten durende geluidswandeling Stemmengeschuifel, met Heijermans door de Pijp die de wandelaar door de ogen van Heijermans door de Amsterdamse Pijp van de vorige eeuw voert.

Heijermans’ meesterwerk Op hoop van zegen werd in Nederland ondertussen al meer dan 1.000 keer gespeeld en vertaald in alle talen van de wereld. Maar wanneer Heijermans in 1892 in Amsterdam arriveert, is hij 27 en heeft slechts 62 cent op zak. Een jaar later gaat zijn eerste stuk in première en is hij redacteur kunst en letteren bij de net opgerichte Telegraaf. Voor zijn zogenaamde Falklandjes - korte schetsen die dertig jaar in de krant verschijnen - fileert hij het alledaagse leven onder het pseudoniem Samuel Falkland jr. Hij wandelt dag en nacht door de stad; hij kijkt en luistert en treedt de harde realiteit tegemoet met zachtmoedigheid. Het zijn deze Falklandjes die de basis vormen voor de geluidstocht door de straten van de Pijp. Je waant je in de straten waar ‘de witte pest’ rondwaart, je ervaart de schrijnende sociale ellende en je realiseert je weer wat het woord verzorgingsstaat betekent.

De geluidswandeling Stemmengeschuifel, met Heijermans door de Pijp werd gemaakt door Renate Zentschnig en Evelien van den Broek en ingesproken door Kitty Courbois, Charlie-Chan Dagelet, Fred Goessens, Alwin Pulinckx, Halina Reijn, Gijs Scholten van Aschat, Bart Slegers en Margijn Bosch. Het resultaat is een compositie van stemmen, geluid en muziek waardoor je de Amsterdamse Pijp met nieuwe ogen bekijkt.


verkrijgbaarheid en kosten
Stemmengeschuifel, met Heijermans door de Pijp is af te halen bij Café Restaurant De Ysbreeker (Weesperzijde 23, Amsterdam), het vertrek- en eindpunt van de wandeling. Daar liggen iPods, koptelefoons en plattegronden klaar om mee te wandelen.

Stemmengeschuifel is ook te downloaden via www.soundtrackcity.nl of via de Soundtrackcity-app in de appstore voor de iPhone.

Iedere eerste zondag van de maand is er ook om 11:00 een begeleide groepswandeling. Wegens beperkte deelname is hiervoor reservering vereist via info@soundtrackcity.nl. Ook begeleide groepswandelingen (min. 15 personen) op andere data kunnen via info@soundtrackcity.nl aangevraagd worden.

De wandeling kost € 10,- p.p..
Indien de wandeling wordt gedownload, betaalt u € 5,-


in de pers
Theaterkrant - Dramatische wandeling door de Pijp ***** - 17 okt 13
> naar de website

AVRO / Opium radio
- Stemmengeschuifel - 19 okt 13
> beluister hier de uitzending


regie renate zentschnig | compositie, geluidsontwerp, montage evelien van den broek | samenstelling lex bohlmeijer op basis van teksten van herman heijermans | research margijn bosch | stemmen margijn bosch, kitty courbois, charlie-chan dagelet, fred goessens, alwin pulinckx, halina reijn, gijs scholten van aschat, bart slegers | met dank aan ellen walraven, amsterdam 2013, cafe restaurant de ysbreeker | productie soundtrackcity, toneelgroep amsterdam

Deze wandeling is mede tot stand gekomen met een bijdrage van de Gemeente Amsterdam.

  

Logo Amsterdam 2013       Logo Soundtrackcity

share

Rate

Please give your input here.  

loading media

 
 
 
flight 49

flight 49

Thu 25 Feb 2021 - 19:30
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
cancelled
This show has been added to your wish list
flight 49

flight 49

Fri 26 Feb 2021 - 19:30
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
cancelled
This show has been added to your wish list
flight 49

flight 49

Sat 27 Feb 2021 - 19:30
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
cancelled
This show has been added to your wish list
flight 49

flight 49

Sun 28 Feb 2021 - 15:30
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
cancelled
This show has been added to your wish list