search log in
logo

OBIEs voor Hedda

home  >  en  >  OBIEs voor Hedda (27 May 2005)

Gisteren (16 mei 05) is officieel bekend gemaakt dat Ivo van Hove’s Hedda Gabler (van Henrik Ibsen) vier OBIE-Awards heeft gewonnen. De OBIE’s zijn toegekend in de categorieën (Ivo van Hove), scenografie (Jan Versweyveld), beste vrouwelijke hoofdrol (Elisabeth Marvel) en beste mannelijke hoofdrol (Jason Butler Harner).

In 1998 ontving Van Hove een OBIE voor zijn regie van Eugene O’Neills More Stately Mansions (Rijkemanshuis), eveneens bij de New York Theatre Workshop. Ivo van Hove was gisteren aanwezig in Webster Hall in New York City om de prijs in ontvangst te nemen. Hierna vertrekt hij naar Theater der Welt in Stuttgart voor zijn regie van de openingsvoorstelling Faces (Koppen) van John Cassavetes, première 16 juni 05.

Hedda Gaber ging op 21 september 04 in première bij New York Theatre Workshop (NYTW) en ontving lovende kritieken van pers en publiek. De NYTW in Manhattans East Village bracht o.a. de wereldpremière van Tony Kushners Angels in America, de musical Rent en introduceert hedendaagse buitenlandse auteurs bij het Amerikaanse publiek. Van Hove is regelmatig terugkerend gastregisseur bij NYTW en maakte hier eerder A Streetcar named desire, Alice in bed en More Stately Mansions.

Van Hove verplaatst de setting van Hedda Gabler van het 19de eeuwse Scandinavië naar een moderne loft in New York. De door Versweyveld gecreëerde lege galmenden ruimte weerspiegelt een innerlijk landschap: de koude, eenzame vlakten van Hedda’s geest, een plek met meer capaciteit dan ze zelf aankan.

De OBIE Awards van de New Yorkse kwaliteitskrant The Village Voice worden jaarlijks toegekend aan de beste off-Broadway producties, dit jaar is de vijftigste editie. New York is de belangrijkste theaterstad van Amerika, de OBIE Awards worden zodoende als de meest gezaghebbende theaterprijzen voor het off-broadway circuit beschouwd. De invloed van off-broadway producties op het mainstream-theater is groot; voorbeelden hiervan zijn de producties Hair, Rent en A Chorus Line die wereldwijd zijn opgevoerd.

share

Rate

Please give your input here.  

loading media