search log in
logo

Rijnders, Tellegen, Krielaars en van Oorschot over Tsjechov

home  >  en  >  Rijnders, Tellegen, Krielaars en van Oorschot over Tsjechov (03 Apr 2013)

In de programmaserie Wish you were here wordt alle tijd genomen om een auteur beter te leren kennen die een prominente plaats inneemt in ons repertoire. Na Shakespeare, Ibsen en Bergman, sluiten we op dinsdag 16 april af met Anton Tsjechov. Tijdens het HF 2013 gaat zijn De meeuw (regie Thomas Ostermeier) bij TA in première en Tom Lanoye bewerkte Ivanov en Platonov voor TA tot de marathonvoorstelling De Russen!

De programmaserie Wish you were here vindt altijd plaats in een open, onderzoekende en gastvrije sfeer. Tsjechov-scènes en fragmenten uit diens korte verhalen wisselen zich af met korte betogen. Zo doet toneelschrijver en regisseur Gerardjan Rijnders de theatrale geboden van Tsjechov uit de doeken, neemt uitgever Wouter van Oorschot een duik in de korte verhalen, leidt NRC-journalist Michel Krielaars het publiek langs de belangrijkste politieke issues en culturele vragen uit de19e eeuw en leest schrijver Toon Tellegen samen met Eelco Smits een serieus verhaal. Acteurs Helène Devos, Suzanne Grotenhuis, Chris Nietvelt, Frieda Pittoors, Gijs Scholten van Aschat, Eelco Smits en Bart Slegers gaan met gasten op zoek naar de essentie van Tsjechov. Gastheer van de avond, Lucas de Man, neemt het publiek mee op reis naar deze veelzijdige man. 
 
‘Het is lang geleden dat ik champagne gedronken heb’, zegt Tsjechov op 2 juli 1904 als zijn arts hem een glas aanbiedt omdat de schrijver stervende is en zuurstof weigert. Zijn stoffelijk overschot wordt vervolgens naar Moskou getransporteerd in een treinwagon met het opschrift: ‘vervoer van oesters’. Reden temeer om de Wish you were here-avond te besluiten met een glas champagne en te toasten op de door Tsjechov zo gekoesterde absurditeit van het leven.

gastsprekers
Toon Tellegen (1941) is dichter, kinderboekschrijver en schrijft proza en toneelteksten. Tellegen studeert geneeskunde in Utrecht en werkt een aantal jaar in een ziekenhuis in Kenia, waarna hij huisarts in Amsterdam werd. Hij schrijft gedichten en prozateksten, en is vooral bekend om zijn dierenverhalen. In 1997 ontvangt hij de Theo Thijssenprijs voor zijn gehele oeuvre.

Gerardjan Rijnders (1949) volgt de regieopleiding in Amsterdam en studeert tegelijkertijd rechten aan de UVA. Hij maakt in 1983 een legendarische Drie Zusters en breekt met een hardnekkige traditie van melancholische ensceneringen. Recent regisseerde hij achtereenvolgens De Meeuw, Oom Wanja en De Kersentuin. Rijnders ontvangt in 2001 voor zijn gehele oeuvre de Hendrik de Vries prijs en in 2003 de Prins Bernard CultuurfondsTheater Prijs.

Michel Krielaars (1961) werkt als Oost-Europa redacteur bij het televisieprogramma NOS-Laat. Bij Nova is hij chef kunst en plv. chef buitenland en eindredacteur. Krielaars heeft een aantal romans op zijn naam staan en werkt als correspondent in Moskou. Hij is momenteel als redacteur verbonden aan het NRC Handelsblad.

Wouter van Oorschot (1952) is uitgever en schrijver. Hij neemt in 1977 Uitgeverij Van Oorschot over, die zijn ouders in 1945 oprichtten. Een pronkstuk in de Van Oorschot collectie is de Russische Bibliotheek, die in 1953 voor het eerste wordt gepubliceerd. Recent werden door de verhalen en toneelstukken van Tsjechov opnieuw vertaald en uitgegeven. Op de avond zelf is deze nieuwste vertaling van de toneelstukken te koop.

di 16 apr | 20:00 | € 12,50 / € 10,00 | stadsschouwburg amsterdam | (020) 624 23 11

share

Rate

Please give your input here.  

loading media

 
 
 
who killed my father

who killed my father

Fri 23 Apr 2021 - 20:00
Zwolse Theaters
Zwolle
cancelled
This show has been added to your wish list
who killed my father

who killed my father

Sat 24 Apr 2021 - 20:00
Zwolse Theaters
Zwolle
cancelled
This show has been added to your wish list