search log in
logo

Seizoen 13/14 online

home  >  en  >  Seizoen 13/14 online (21 May 2013)

In 13|14 breidt TA uit op alle fronten en combineert de grote namen van vandaag met de talenten van morgen.

De eerste première - Lange dagreis naar de nacht - valt al in augustus en het TA-seizoen loopt pas af in juni tijdens HF 2014 met het controversiële, nog nooit eerder opgevoerde The Fountainhead. Het publiek kan rekenen op maar liefst zeven (!) premières van grote namen als Guy Cassiers en Johan Simons, maar ook van de nieuwe generatie regisseurs: Susanne Kennedy, Eric de Vroedt en Julie Van den Berghe. Met Toneelhuis start TA een langdurige samenwerking en bewerkt Tom Lanoye Hamlet, het stuk der stukken. De Warme Winkel en Adelheid Roosen creëren unieke producties binnen de grote voorstellingen en publieksfavorieten - Romeinse tragedies, Scènes uit een huwelijk en Rouw siert Electra - keren terug naar Amsterdam. We verwelkomen Ramsey Nasr, Aus Greidanus jr. en Gaite Jansen bij het gezelschap en breiden ons internationale speelgebied uit met Australië en Zuid-Amerika. TA overschrijdt in 13|14 alle mogelijke grenzen.

Hamlet vs Hamlet, start van samenwerking met Toneelhuis
Nieuw is de vierjarige samenwerking met het Antwerpse Toneelhuis. Ivo van Hove en Guy Cassiers tekenen ieder voor twee regies met acteurs uit beide ensembles. Met Guy Cassiers haalt TA een internationaal erkend en gelauwerd regisseur naar Nederland die een unieke stempel op het Europese theater drukt.

Voor de eerste regie van Cassiers bewerkt Tom Lanoye Shakespeares stuk der stukken. In Hamlet vs Hamlet staat Hamlet op de drempel van volwassenheid. In het bestrijden van zijn angsten komt hij oog in oog met zichzelf te staan: Hamlet vs Hamlet. Actrice Abke Haring is Hamlet. Lanoye: 'Haar androgynie, haar kwetsbaarheid, haar innerlijke kracht - ze zullen dit schimmenspel van zijn en wezen, van zien en zijn, dit hele spiegelpaleis van hartstocht en paranoia, alleen maar vergroten. Let wel, het is niet de bedoeling dat ze een prinses speelt die voorwendt prins te zijn. Nee, ze moet een jongeman spelen, zoals ten tijde van Shakespeare alle vrouwenrollen werden gespeeld door jongens. Niet als travestieten, maar als acteurs die vrouwen belichaamden.' De rol van Ophelia wordt door Gaite Jansen vertolkt, die hiermee haar theaterdebuut maakt en zich bij het TA-ensemble aansluit.

Controversiële The Fountainhead voor het eerst in het theater tijdens HF 2014
Na jarenlange pogingen heeft TA de rechten op Ayn Rands The Fountainhead (De eeuwige bron) verworven en zal de controversiële roman als eerste ter wereld op de planken brengen. Rands filosofie van het hyperindividualisme geldt als ideologische fundering voor de Tea Party, maar het gedachtegoed van één van Amerika's meest omstreden auteurs wordt zowel door links, als door rechts omarmd. The Fountainhead, het favoriete boek van o.a. Alan Greenspan, Hugh Hefner, Oliver Stone en zelfs Ad Koppejan, is volgens Van Hove 'een meeslepende, verslavende roman die schreeuwde om op toneel te worden gezet. Een controversieel verhaal over het compromisloos nastreven van je idealen dat midden in onze tijd staat met zijn provocerende, verontrustende uitspraken over het individualisme. Maar tegelijkertijd ook een herkenbare liefdesgeschiedenis die morrelt aan de grenzen van het fatsoen en laat zien hoe moeilijk het is om je aan een ander te geven én toch jezelf te blijven.'

The Fountainhead gaat tijdens het Holland Festival 2014 in wereldpremière en betekent ook het debuut voor Aus Greidanus jr. als lid van het vaste ensemble.

Zomerpremière Lange dagreis naar de nacht
Ivo van Hove bijt al op 25 augustus de seizoenspits af met de première van O'Neills familietragedie Lange dagreis naar de nacht. De familie Tyrone wordt vertolkt door Marieke Heebink, Gijs Scholten van Aschat, Roeland Fernhout en - na 13 jaar terug op de planken - de ex-dichter des vaderlands: Ramsey Nasr.

Dat Van Hove iets met O'Neill heeft, is al langer bekend. Bij Het Zuidelijk Toneel oogstte hij succes met Het begeren onder de olmen en Rijkemanshuis (Publieksprijs), in Stuttgart regisseerde hij Gier unter Ulmen, in New York More Stately Mansions (Obie Award beste regie), bij de Münchner Kammerspiele Seltsames Intermezzo en bij TA het bejubelde Rouw siert Electra dat na 10 jaar in reprise gaat.

Simons' brutale visie op Dantons dood
Na zijn radicale Macbeth regisseert Johan Simons opnieuw een klassieker uit het wereldrepertoire. In Dantons dood van Georg Büchner plaatst hij de twee kopstukken van de Franse Revolutie - Danton (Hans Kesting) en Robespierre (Gijs Scholten van Aschat) - lijnrecht tegenover elkaar. Simons: 'Ik geloof dat de enige echte revolutie van vandaag de genetische revolutie is. Kijkende naar de puinhoop die de mens van zijn wereld en zichzelf maakt, stel ik de vraag: als we een betere mens kunnen scheppen dan diegene die vandaag op aarde rondloopt, waarom zouden we dat dan niet doen?'

Bijzondere samenwerkingen met De Warme Winkel en Adelheid Roosen
Achter het decor van Lange dagreis naar de nacht speelt De Warme Winkel de voorstelling Achterkant. Ze leidt een select publiek naar de achterkant van het toneelbedrijf, vertelt over de ontstaansgeschiedenis van het stuk, geschrapte personages en de achterkant van roem. En misschien mogen ze zelfs even mee doen. Het Utrechtse theatercollectief maakte al naam met haar brutale, poëtische voorstellingen die met een vanzelf-sprekend engagement een duik in de geschiedenis nemen. Dit wordt hun eerste samenwerking met TA.

Alliantiepartner Adelheid Roosen (Female Economy / Zina) creëert binnen Dantons dood het project, De oversteek, waarbij tientallen wijkbewoners met de voorstelling zullen meereizen. 'Simons droomt de revolutie en ik de beweging. Een plek is een plek, maar een volk is mobiel. Dus trek ik met een volk van vijftig tot honderd vrouwen en mannen naar de schouwburg. Daar nestelen ze zich als nomaden op en rond het podium.', aldus Roosen. Als het publiek huiswaarts keert, blijven de wijkbewoners achter en bewonen 's nachts de schouwburg. De volgende ochtend reizen ze weer verder naar de stad waar Dantons dood 's avonds speelt.

Nieuwe generatie regisseurs zet door
Eric de Vroedt (1972) regisseert John Osborne's West End klassieker De entertainer. De Vroedt: 'Het stuk schetst een roerend beeld van het overleven van vijf kleine mensen in een razendsnel veranderende wereld. Vijf leden van een verknipte familie die met veel humor het hoofd boven water proberen te houden. En die altijd hun muziek nog hebben: met vlijmscherpe liedjes en hilarische acts voorzien zij hun eigen levens, de samenleving, de politiek en het ondergaande wereldrijk van vilein commentaar. Bij naderend onheil en permanente crisis zijn humor en muziek soms de enige remedies.'
 
Susanne Kennedy (1977) regisseert met August Strindbergs De pelikaan voor het eerst bij TA. Een taboedoorbrekend familieportret over de verstikkende invloed van een moeder op haar gezin. Kennedy: 'Bij Strindberg vinden we geen moederpelikaan die haar eigen leven opoffert om haar kinderen te redden, maar een moeder die op haar eigen kinderen teert, die weigert de natuurlijke moederrol op zich te nemen. De moeder als monster en als dader.'

Binnen TA-2 werkt TA de volgende vier jaren samen met Toneelschuur en Frascati Producties aan de ontwikkeling van de regisseurs van de toekomst. Sinds 2007 namen Thibaud Delpeut, Eric de Vroedt, Joachim Robbrecht en Jacob Derwig deel aan het traject. Dit seizoen maakt Julie Van den Berghe (1981) met Lorca's Bloedbruiloft haar TA-2 debuut. Van den Berghe: 'Voor mij is het stuk een pleidooi voor de liefde; de verboden liefde in het bijzonder en de overgave daaraan. Wat voor mij voorop staat is te laten zien wat het betekent om mens te zijn, de overgave aan de meest primaire behoeften. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.'

TA stoot door tot ver buiten Europa: voor het eerst naar Zuid-Amerika, tweemaal naar Australië, twee weken Parijs en voor de derde keer naar Londen
TA reist tweemaal naar Australië: met Romeinse tragedies naar Adelaide en La voix humaine naar Sydney, speelt voor het eerst in Zuid-Amerika (Chili) met Opening Night, staat met De Vrek twee weken lang in Parijs en met Hamlet vs Hamlet in Montpellier en trekt met Lange dagreis naar de nacht naar Kroatië. Op vraag van het Nederland - Ruslandjaar spelen we in Sint-Petersburg De Russen! en in Moskou Scènes uit een huwelijk. Met deze laatste voorstelling gaan we ook - reeds voor de derde keer - naar het prestigieuze Barbican Center in Londen.

Succesvolle reprises in Amsterdam
Na tien jaar keert O'Neills beklijvende Rouw siert Electra - waarvoor Halina Reijn bij de première in 2003 met lof overladen werd - eindelijk terug naar Amsterdam. Ook TA's signature dish Romeinse tragedies, publiekslieveling Scènes uit een huwelijk (mét Hadewych Minis) en het voor het Theater Festival geselecteerde Na de repetitie / Persona (met de Theo d'Or genomineerde actrices Marieke Heebink en Karina Smulders) gaan in Amsterdamse reprise.

Drie nieuwkomers bij het ensemble
Het ensemble wordt uitgebreid met drie acteurs en bestaat uit Kitty Courbois, Hélène Devos, Roeland Fernhout, Fred Goessens, Janni Goslinga, Aus Greidanus jr., Marieke Heebink, Gaite Jansen, Marwan Kenzari, Hans Kesting, Hugo Koolschijn, Ramsey Nasr, Chris Nietvelt, Celia Nufaar, Frieda Pittoors, Alwin Pulinckx, Halina Reijn, Vanja Rukavina, Gijs Scholten van Aschat, Bart Slegers, Eelco Smits en Karina Smulders.

Wish you were here met O'Neill, Büchner en Rand
In de succesvolle programmaserie Wish you were here nemen we een avond de tijd om een auteur beter te leren kennen die een prominente plaats in ons repertoire inneemt. Dit seizoen richten we, samen met verrassende gastsprekers, onze aandacht op Eugene O'Neill, Georg Büchner en Ayn Rand, intrigerende auteurs die de grote vragen van het bestaan niet schuwen.

Hamlet-jr, Shakespeareklassieker door de ogen van jongeren
In de nieuwe TA-junior productie spelen 25 Amsterdamse jongeren hun versie van Hamlet. Een voorstelling over de puber Hamlet die worstelt met de waarheid, de dood, zijn moeder, de liefde, vriendschap en vooral met zichzelf.

> bekijk hier de seizoenbrochure 13|14 in pdf

share

Rate

Please give your input here.  

loading media

 
 
 
who killed my father

who killed my father

Mon 12 Apr 2021 - 20:00
Stadsschouwburg Utrecht
Utrecht
cancelled
This show has been added to your wish list
who killed my father

who killed my father

Tue 13 Apr 2021 - 19:30
Theater aan het Vrijthof
Maastricht
order
This show has been added to your wish list
who killed my father

who killed my father

Wed 14 Apr 2021 - 19:30
Theater aan het Vrijthof
Maastricht
order
This show has been added to your wish list
the hours

the hours

Fri 16 Apr 2021 - 19:00
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
sold out
This show has been added to your wish list