search log in
logo

Seizoen 14/15

home  >  en  >  Seizoen 14/15 (01 May 2014)

Toneelgroep Amsterdam zet mondialisering door met stukken over leiderschap en groeiend aantal internationale coproducties.

In enkele jaren tijd is TA uitgegroeid tot een mondiaal opererend gezelschap met een wijdverbreide internationale reputatie. In het seizoen 14|15 wordt dat expliciet zichtbaar in Kings of war een grootschalige coproductie met het Barbican Centre in Londen en Théâtre National de Chaillot in Parijs, in artistieke teams uit alle windstreken en in speelbeurten van Taipei tot Barcelona, van Vilnius tot São Paulo.

Het gezelschap toont in het repertoire de cruciale dilemma’s van deze tijd. Hoe ziet de wereld van morgen eruit? Waarin kunnen we nog geloven? De 20e eeuw met haar grote ideologieën ligt definitief achter ons. Meer dan ooit is er een visie nodig op de toekomst, op hoe onze samenleving eruit kan zien. De keuzes van een leider hebben niet alleen voor de staat of de samenleving als geheel gevolgen, maar ook voor elk van ons individueel. Lokale problemen staan in rechtstreeks verband met mondiale problemen. Wat betekent leiderschap anno 2014? Deze vraag beheerst het nieuwe seizoen van TA.

Drie stukken over leiderschap
Met Kings of war voegt Ivo van Hove Henry V (Ramsey Nasr), Henry VI (Eelco Smits) en Richard III (Hans Kesting) samen tot één grootschalige voorstelling over leiderschap. Drie verschillende leiders die de meest zwaarwegende beslissing moeten nemen: oorlog voeren of niet? Een beslissing waarvan het voortbestaan van de staat en het lot van duizenden burgers afhangt. ‘Going to war or not’ is een kwestie die de voorbije decennia onze wereld bepaald heeft.

Daarnaast schetst Van Hove met het koninginnendrama Maria Stuart van Schiller (in coproductie met Toneelhuis Antwerpen) hoe eenzaam macht maakt. Maria Stuart toont twee ‘power women’ (Chris Nietvelt en Halina Reijn) die geschiedenis schrijven en zich bewust zijn van hun positie in de geschiedenis.

Tom Lanoye en Eric de Vroedt maken Koningin Lear, een verregaande bewerking van Koning Lear - Koningin Lear - waarin het koninkrijk verandert in een internationaal opererend familiebedrijf geleid door ‘Leading Lady Lear’. Het stuk wordt in opdracht van TA geschreven voor Frieda Pittoors.

Daarnaast maken we met Wish you were here vier speciale avonden waarin we in het gezelschap van unieke gastsprekers, telkens een ander aspect van leiderschap onder de loep nemen.

Mondiale werking en internationale coproducties
Amsterdam is en blijft onze thuisbasis. De werkplek waar we onze voorstellingen ontwikkelen, spelen en een uitgebreid randprogramma aanbieden. Jaarlijks spelen we gemiddeld 350 voorstellingen, waarvan 150 in de Stadsschouwburg Amsterdam, en ruim 75 (in het Nederlands!) in het buitenland. Deze trend wordt in 14|15 onverminderd voortgezet.

Nieuw is dat toonaangevende podia van Sydney tot Moskou het steeds belangrijker vinden onze voorstellingen te coproduceren. Mede dankzij Barbican London, Théâtre National de Chaillot en Holland Festival kan een grootschalige voorstelling als Kings of war worden gerealiseerd. The Fountainhead is meteen na haar Amsterdamse première te zien op prestigieuze festivals in Avignon, Barcelona en Vilnius. Simon Stephens, één van Engelands meest gelauwerde hedendaagse toneelauteurs, schrijft in opdracht van TA het nieuwe stuk Songs from far away (werktitel) dat in São Paulo in première gaat. BAM New York nodigt - zeven jaar na de première - publiekslieveling Angels in America uit. Voor het eerst spelen we met La voix humaine in China. Verder zijn we te zien in o.a. Parijs, Milaan, Zürich en Taipei.

Vers bloed
We blijven het gezelschap voeden en ontwikkelen met nieuwe regisseurs en acteurs. De bejubelde Australische regisseur Simon Stone debuteert bij TA met een hedendaagse Medea. Op zijn dertigste is Stone één van de meest gevraagde theatermakers in het internationale circuit. Succesvoorstellingen als The Wild Duck en Thyestes worden door het Holland Festival gepresenteerd. Voor zijn debuutregie bij TA creëert hij samen met de acteurs, op basis van improvisaties, een nieuwe hedendaagse versie van Euripides’ Medea.

De Noorse Maren E. Bjørseth debuteert als nieuwe regisseur binnen TA-2. Met dit platform werkt TA samen met Frascati Producties aan de ontwikkeling van regisseurs voor de toekomst. Bjørseth maakt haar TA-2 debuut met Claus’ Een bruid in de morgen, exclusief in Frascati te zien.

Daarnaast versterken twee jonge acteurs Robert de Hoog (1988) en Jip van den Dool (1992) het ensemble, het hart van ons gezelschap. Het grote ensemble maakt de ontwikkeling van risicovolle, onderscheidende producties mogelijk. En we kunnen hierdoor ons unieke reprisesysteem van succesvoorstellingen blijven uitbouwen. Zo speelt Scènes uit een huwelijk al meer dan 10 jaar en staan Romeinse tragedies en Opening Night al ruim 8 jaar op het programma. Dit is enkel mogelijk dankzij ons kwaliteitsensemble van 22 acteurs en actrices en meer dan 20 gastacteurs. Ruim 45 acteurs in totaal.

Reprises exclusief in Amsterdam
Het Amsterdamse publiek kan zich met De entertainer, The Fountainhead en Hamlet vs Hamlet niet alleen verheugen op recent repertoire, maar ook TA-klassiekers als Angels in America, Othello, Scènes uit een huwelijk en Nora gaan in Amsterdamse reprise.

share

Rate

Please give your input here.  

loading media

 
 
 
who killed my father

who killed my father

Mon 12 Apr 2021 - 20:00
Stadsschouwburg Utrecht
Utrecht
cancelled
This show has been added to your wish list
who killed my father

who killed my father

Tue 13 Apr 2021 - 19:30
Theater aan het Vrijthof
Maastricht
order
This show has been added to your wish list
who killed my father

who killed my father

Wed 14 Apr 2021 - 19:30
Theater aan het Vrijthof
Maastricht
order
This show has been added to your wish list
the hours

the hours

Fri 16 Apr 2021 - 19:00
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
sold out
This show has been added to your wish list