search log in
logo

Seizoen 15/16

home  >  en  >  Seizoen 15/16 (08 May 2015)

Drie grootschalige boekbewerkingen en twee nieuwe teksten.
Waar in seizoen 14|15 het thema leiderschap domineerde, spitsen de stukken in 15|16 zich toe op de kwetsbare én strijdende mens in onze huidige samenleving. Hoe te overleven in een wereld waarin strijd en ambitie verwacht worden? Is het nog toegestaan om kwetsbaar te zijn? Hebben gevoelens überhaupt nog een plaats in onze maatschappij? Samen met het vaste ensemble buigen regisseurs uit Nederland, Australië, België en Amerika zich in 15|16 over deze cruciale vragen en dilemma’s.

Luk Perceval keert terug met de bewerking van zijn lievelingsboek Het jaar van de kreeft, Guy Cassiers regisseert de controversiële, vuistdikke roman De welwillenden en Ivo van Hove brengt De stille kracht op het toneel als eerste van drie Couperusvoorstellingen internationaal gecoproduceerd door de Ruhrtriënnale. Daarnaast geeft TA de opdracht voor twee nieuwe teksten: Ramsey Nasr schrijft en speelt De andere stem, zijn antwoord op La voix humaine en Eelco Smits speelt de monoloog Song from Far Away van Simon Stephens een zomerreeks in Amsterdam in het Nederlands en enkele weken in het Engels in Young Vic in Londen.

Maria Kraakman en de jonge acteur Harm Duco Schut voegen zich bij het ensemble. Onder de regisseurs is de Amerikaan Sam Gold een opmerkelijke nieuwkomer. In New York maakte hij furore met een intieme, indrukwekkende Uncle Vanya en de musical Fun Home waarvoor hij momenteel twaalf Tony Award nominaties heeft. Voor zijn eerste buitenlandse regie kiest hij Glazen speelgoed bij TA.

Met acht nieuwe voorstellingen en tien reprises reist TA van Amsterdam naar o.a. Utrecht, Maastricht, Groningen, naar Parijs, Londen, Philadelphia en – voor het eerst – naar Buenos Aires. Op het gerenommeerde Oost-Europese Dialog Festival in Wroclaw staan TA en het werk van Ivo van Hove centraal met de opvoering van twee Ingmar Bergman reprises en een uitgebreid nevenprogramma van workshops. Kings of war is in Amsterdam, Parijs en Londen te zien en Een bruid in de morgen gaat op tournee door Nederland.


De stille kracht; de eerste van drie Couperussen die Van Hove op het toneel zet

Van Hove: ‘Het is van een schokkende eigentijdsheid waarop Couperus op een volkomen bevrijde, niet moraliserende manier al in 1900 beschrijft hoe de Oosterse en Westerse cultuur niet nader tot elkaar komen. Ik voel me onweerstaanbaar aangetrokken tot die ‘existentiële onrust’ in zijn werk – zoals Bas Heijne dat treffend verwoordde – en wil hem als een tijdgenoot op het toneel brengen. Als iemand die in zijn werk de zenuwen van onze 21ste eeuw raakt.’ De stille kracht gaat tijdens de Ruhrtriënnale in première en is vanaf oktober in Amsterdam te zien. Het wordt Maria Kraakmans debuut bij TA. Met Aus Greidanus jr., Gaite Jansen, Gijs Scholten van Aschat, Halina Reijn, Jip van den Dool, Maria Kraakman, Marieke Heebink en Vanja Rukavina.
> speellijst


In regie van Guy Cassiers leidt Jonathan Littell ons in De welwillenden mee in de geest, het denken van een naziCassiers: ‘Het boek staat vol gruwelijke feitelijkheden en nauwelijks te verdragen beschrijvingen. Maar de echte horror zit erin dat je wordt gedwongen je te identificeren met een beul en je voortdurend afvraagt of je in die omstandigheden misschien zelf ook de foute keuzes zou maken.’ Cassiers regisseert de TA/Toneelhuis-productie met acteurs uit beide ensembles. Hans Kesting vertolkt de hoofdrol. Met Alwin Pulinckx, Aus Greidanus jr., Bart Slegers, Hans Kesting, Jip van den Dool, Abke Haring, Johan Van Assche, Katelijne Damen en Kevin Janssens.
> speellijst


Glazen speelgoed wordt Sam Golds’ TA- en tevens Europees regiedebuut

Sam Gold (1978) won een Obie Award voor de beste Off-Broadway regie en debuteerde op Broadway met Alan Rickman in Seminar van Theresa Rebeck. Hij regisseerde o.a. Ewan McGregor en Maggie Gyllenhaal in The Real Thing en Toni Collette en Michael C. Hall in The realistic Joneses. De musical Fun Home die hij voor het Public Theater maakte, staat nu op Broadway en is maar liefst voor twaalf Tony Awards genomineerd. ‘A rare beauty. Extraordinary. Directed with vivid precision and haunting emotional ambiguity’, aldus de NY Times. Glazen speelgoed wordt Golds regiedebuut bij TA. Voor het eerst gaat hij buiten de VS aan de slag en kiest voor een Tennessee Williams klassieker waarin op poëtische wijze verteld wordt hoe moeilijk het voor fragiele mensen is om zich in de samenleving staande te houden. Met Chris Nietvelt, Gaite Jansen, Eelco Smits en Harm Duco Schut.
> speellijst


Perceval ensceneert zijn lievelingsboek; Het jaar van de kreeft

Luk Perceval regisseert Hugo Claus’ verhaal van een stormachtige, onmogelijke liefde: Het jaar van de kreeft. Een roman als een rollercoaster over een man die zich niet kan binden en een vrouw die zich niet kan geven, in het leven en de liefde. De bewerking is van Peter van Kraaij. Met Gijs Scholten van Aschat en Maria Kraakman.
> speellijst


Song from Far Away; nieuwe monoloog van Simon Stephens

Een jonge bankier keert terug naar zijn geboortestad Amsterdam om er de begrafenis van zijn jongere broer bij te wonen. In de aanloop naar de begrafenis schrijft hij weemoedige, opstandige en gelaten brieven in een poging contact te krijgen met de broer met wie hij nooit echt contact had. Simon Stephens, één van Engelands meest gelauwerde hedendaagse toneelauteurs, schreef speciaal voor Eelco Smits Song from Far Away. De monoloog werd door Van Hove in het Engels gecreëerd op het festival van São Paulo en is dit seizoen voor het eerst in Nederland en Engeland te zien. De vertaling is van Rik van den Bos. Muziek is van Mark Eitzel.
> speellijst


Ramsey Nasr schrijft en speelt De andere stem

Halina Reijn is opnieuw te zien in Cocteau’s monoloog La voix humaine. Aan het woord is een vrouw die telefoneert met haar ex. Wat hij zegt, horen we niet. We kunnen het proberen af te leiden uit de reacties van de vrouw, maar zeker weten doen we het niet. Nasr zag de voorstelling en vroeg zich af: maar wat zegt die man dan? Wie is dat aan de andere kant van de lijn? Hij schrijft het antwoord en speelt het in regie van Ivo van Hove: De andere stem. Nasr: ‘Het leek me al jaren een logische vraag: wat heeft die man aan de andere kant van de lijn eigenlijk te zeggen? Tot mijn verbazing hoorde en las ik steeds maar weer dat het een nogal harteloze vent moest zijn: er zo snel na je relatie met een andere vrouw vandoor gaan. Wat een bruut. Maar wie zegt dat? Letterlijk: wie zegt dat? Niemand. We horen hem niet. La voix humaine bestaat uit de reacties en insinuaties van de vrouw die in de steek is gelaten. Het kwam me oneerlijk voor dat zijn weerwoord onhoorbaar en onzichtbaar zou blijven. Ik werd nieuwsgierig naar zijn versie van het verhaal. De andere stem is het verhaal van twee mensen, verslaafd aan de ander, wetende dat ze nooit voor elkaar werden gemaakt.’
> speellijst


Husbands and wives, nieuwe regie van Simon Stone, tijdens Holland Festival 2016 in première

Met Husbands and wives schreef Woody Allen zijn Scènes uit een huwelijk. Simon Stone regisseert dit al te herkenbare, eeuwige gevecht der geslachten. Stone: ‘Het wordt Woody Allen, maar dan in de vorm van Who’s Afraid of Virginia Woolf. De relatie als nachtmerrie, waar alleen maar mee te lachen valt – zolang het kan. Want op het einde sta je daar in de regen zonder paraplu. Al de anderen zijn gelukkig, of ze hebben tenminste een manier gevonden om op een gelukkige manier ongelukkig te zijn. Maar jij staat daar nog altijd op iets te wachten, doorweekt, verbaasd, alleen.’ Met Hélène Devos, Roeland Fernhout, Marieke Heebink, Robert de Hoog, Ramsey Nasr en Halina Reijn.
> speellijst


Voor het eerst wordt Liliom in Nederland opgevoerd

Liliom werkt op de kermis. Een wereld vol dromen, maar met weinig kansen. Zijn dromen daadwerkelijk te verwezenlijken als je aan de rand van de maatschappij leeft? Voor Julie Van den Berghe wordt Liliom van Ferenc Molnár het tweede project bij TA-2, het platform voor de ontwikkeling van regietalent, in coproductie met Frascati Producties. Liliom wordt voor het eerst in Nederland opgevoerd, terwijl het in Duitsland als klassieker geldt. Met Chris Nietvelt, Eelco Smits, Fred Goessens, Hélène Devos, Janni Goslinga en Robert de Hoog.
> speellijst


Wegens succes in reprise
Dé voorstelling over leiderschap, Kings of war, staat met veertien acteurs in Amsterdam, Parijs en Londen. Het ijzersterke TA-2 regiedebuut van Maren E. Bjørseth Een bruid in de morgen reist door Nederland. Stone’s eigentijdse versie van Medea staat exclusief in Amsterdam en Lange dagreis naar de nacht speelt weer rug aan rug met De Warme Winkels Achterkant in de Stadsschouwburg. Voor The Fountainhead zijn enkel nog kaarten in Rotterdam en Antwerpen beschikbaar. De voorstellingenreeks in Amsterdam is al maanden uitverkocht.

Ook de programmaserie Wish you were here keert terug. In gezelschap van inspirerende sprekers en nog nooit eerder gespeelde scènes wordt het werk van Tennessee Williams, Louis Couperus, Jonathan Littell en Hugo Claus op informele wijze in een brede culturele, maatschappelijke en politieke context geplaatst.


Download hier de seizoenbrochure 15|16 of blader het boek door op onderstaande afbeelding te klikken.

1516_szbro_nl

share

Rate

Please give your input here.  

loading media

 
 
 
age of rage

age of rage

Thu 17 Jun 2021 - 19:00
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
sold out
This show has been added to your wish list
age of rage

age of rage

Fri 18 Jun 2021 - 19:00
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
sold out
This show has been added to your wish list