search log in
logo

Start kaartverkoop Romeinse tragedies

home  >  en  >  Start kaartverkoop Romeinse tragedies (24 Aug 2017)

Sinds de première in 2007 op het Holland Festival reist Toneelgroep Amsterdam met Romeinse tragedies de hele wereld rond. Van New York tot Adelaide reageren pers en publiek laaiend enthousiast op deze zes uur durende (Nederlands gesproken!) Shakespearemarathon. Van 15 t/m 21 juni 2018 staat het multimediale spektakel exclusief in Carré. De kaartverkoop start op 25 augustus om 9:00 via carre.nl.

Tijdens het Holland Festival 2018 speelt Toneelgroep Amsterdam eindelijk weer Romeinse tragedies in Amsterdam. Regisseur Ivo van Hove smeedde drie stukken van Shakespeare aaneen tot een zes uur durende, non-stop gefilmde en uitgezonden live TV-show waarin 14 acteurs met elkaar de strijd aangaan en de achterkant van het politieke bedrijf tonen. Machtsmanipulaties, moorden en oorlogen worden als een georkestreerd bombardement van woorden, beelden en live muziek afgevuurd. Het publiek bevindt zich midden in deze politieke arena en kan vrij bewegen door Carré. Bezoekers kunnen tussen de acteurs gaan zitten op het toneel, op de scène een hapje eten of drankje drinken en live reageren via social media (#romantragedies). De hele voorstellingenreeks wordt Engelstalig boventiteld.

De drie Romeinse tragedies tonen het politieke spel in al zijn facetten. Coriolanus speelt zich af tijdens de opkomst van de Romeinse Republiek. De titelheld (Gijs Scholten van Aschat) weigert zich te neer te leggen bij de veranderde politieke constellatie. Hij trotseert het volk en zijn nieuwe vertegenwoordigers en wordt verbannen. Hij trekt uiteindelijk ten strijde tegen zijn moederstad Rome. Julius Caesar (Hugo Koolschijn) verwerft zijn macht juist omdat hij de massa virtuoos weet te bespelen. Een aantal politici vreest de dictatuur en ruimt hem uit de weg om de democratie te redden, maar dan is het al te laat om het veranderde politieke klimaat te keren. In Antonius & Cleopatra lopen wereldpolitiek en de passionele liefde tussen de Romein Antonius (Hans Kesting) en de Egyptische Cleopatra (Chris Nietvelt) door elkaar. Antonius’ verscheurdheid tussen publieke verantwoordelijkheid en de wil van het hart leidt tot een bloedbad.

Ivo van Hove: ‘Het zijn politieke drama’s. Niet de menselijke psychologie staat centraal, maar de mechanismen die mensen tot een gezamenlijk besluit, een politieke moord, binnen- of buitenlandse oorlogen, verharding van standpunten of tot capitulatie brengen. Romeinse tragedies is een theaterstuk waarin alle meningen, standpunten en opinies naast elkaar staan. Een stuk dat geen ultiem statement wil geven over wie het grote gelijk aan zijn kant heeft of welke richting we moeten uitgaan. Shakespeare trekt ook geen partij.’

Romeinse tragedies ging tijdens het Holland Festival 2007 in première en werd geselecteerd voor het Theaterfestival van Nederland en Vlaanderen. De voorstelling reisde naar Adelaide, Antwerpen, Amsterdam, Avignon, Barcelona, Braunschweig, Brussel, Eindhoven, Groningen, Londen, Montréal, New York, Wenen, Wroclaw, Quebec en Zürich. Chris Nietvelt werd voor haar rol als Cleopatra bekroond met de Theo d’Or en Hans Kesting en Frieda Pittoors ontvingen nominaties voor respectievelijk de Louis d’Or en de Colombina.

share

Rate

Please give your input here.  

loading media