search log in
logo

TA sluit jubileumseizoen af met 119.000 bezoekers

home  >  en  >  TA sluit jubileumseizoen af met 119.000 bezoekers (07 Aug 2013)

In een seizoen waar de berichten over teruglopend theaterbezoek schering en inslag zijn, sluit TA af met maar liefst 119.000 bezoekers. In Amsterdam bezochten 49.000 toeschouwers de grote zaal voorstellingen en in het buitenland ruim 28.000.

Naast 119.000 theaterbezoekers kan TA ook nog rekenen op 32.000 bezoekers aan de fototentoonstelling inbetweens in het Amsterdamse FOAM en 154.000 kijkers voor Bloot, een film over acteren. In deze NTR/IDTVdocs documentaire van Paul Cohen en Martijn van Haalen werden de acteurs wekenlang gevolgd tijdens de voorbereidingen van de voorstelling Husbands. 

Seizoen 12|13 - dat in het teken stond van haar 25-jarig bestaan - was niet alleen qua publieksopkomst, maar ook artistiek erg succesvol. Drie actrices van het gezelschap zijn genomineerd voor de Theo d’Or (Marieke Heebink en Karina Smulders voor Persona en Halina Reijn voor Nora), Fedja van Huêt ontving een Louis d’Or nominatie voor zijn rol in Macbeth, de voorstelling Na de repetitie / Persona is geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival en TA/Ivo van Hove is genomineerd voor de Amsterdamprijs 2013. Ook internationaal kan TA op een uiterst geslaagd seizoen terugkijken met o.a. de honderdste opvoering van Opening Night in Seoul en drie uitverkochte Romeinse tragedies in het prestigieuze Brooklyn Academy of Music (BAM). ‘Van Hove's approach can make you rediscover classics you thought you knew.’, aldus The New York Post.

Ook de zakenwereld reageerde het afgelopen jaar positief op TA’s toenemende belang voor de internationale uitstraling en de economische bedrijvigheid van de stad. Zowel Rabobank, als Accenture sloot een vierjarig sponsorcontract af. Met het nieuw opgezette mecenaatprogramma werden veertig mecenassen aangetrokken die zich de volgende vijf jaar aan het gezelschap verbinden. Twee particuliere producenten zullen vanaf 13|14 nieuwe creaties coproduceren.

 

share

Rate

Please give your input here.  

loading media