search log in
logo

TA wereldtop

home  >  en  >  TA wereldtop (01 Mar 2013)

Toneelgroep Amsterdam werd tijdens het 25 jarig jubileumfeest van 26 feb meermaals geprezen om haar internationale statuur. Minister van Cultuur Jet Bussemaker prees directeur Ivo van Hove, die ervoor zorgde dat het gezelschap ongeveer 25 procent van de voorstellingen in het buitenland speelt. 'Daardoor kan het gezelschap toonaangevend zijn binnen de wereldtop van het theater, zoals het Concertgebouworkest dat is binnen de wereldtop van de muziek.' Zo'n keurmerk draagt volgens de minister ook bij aan het imago van Nederland. Maar wat gebeurt er nu precies wanneer TA in het buitenland speelt?

Spelen we in het Nederlands?
Ja, overal en altijd, maar wel met aangepaste boventiteling.

Spelen we voor de plaatselijke Nederlandse expats?
Neen, maar ze zijn van harte welkom.

Spelen we alleen in Europa?
Neen, de laatste tien jaar stonden we in 25 landen en bezochten 54 verschillende steden.

Welke landen waren het?
Australië, België, Canada, Duitsland, Egypte, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Britannië, Hongarije, Ierland, Italië, Japan, Kroatië, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, Portugal, Rusland, Servië, Spanje, Verenigde Staten, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland.

Hoe ziet het er precies uit als we in het buitenland spelen? 
Hieronder een kleine impressie van Romeinse tragedies in The Brooklyn Academy of Music (BAM). In oktober 2012 speelden we er drie opeenvolgende, uitverkochte avonden in het Howard Gilman Opera House.  

 

share

Rate

Please give your input here.  

loading media