search log in
logo

Toerist in eigen stad

home  >  en  >  Toerist in eigen stad (15 Feb 2012)

Heeft u ooit als toerist door uw eigen stad gewandeld? U afvragend wie er achter dat raam woont? Wiens tv er is aangesloten op die schotel? Wilt u mee op avontuur, achterop een scooter en uw armen om iemand heen slaan die u niet kent? De WijkSafari is een reis door mensenlandschappen en een Amsterdam dat u nog niet kende.

Ervaar de wijk als een panorama waarin het leven van de bewoners in een vormgegeven werkelijkheid voelbaar wordt.

WIJKSAFARI SLOTERMEER
Er gebeurt iets wezenlijks als je je uitlevert en overgeeft aan een Ander. Als je een vreemd huis binnengaat, een trap opklautert die anders kraakt, een bed openslaat dat anders ruikt en eet uit vreemde handen. In die verwondering kun je je niet meer onttrekken aan elkaar. De Ander blijft geen vreemde meer. Na zelf in adoptie te zijn geweest, wonend en levend in de huizen van onze adoptie ouders in Slotermeer, hebben wij – de makers van Female Economy en Zina – met hen scènes ontwikkeld die de basis vormen van deze voorstelling. Nu is aan u de beurt om deze huizen te betreden.

Acht gezinnen in Slotermeer heten u en ons welkom in hun leven en stellen hun huis open. Enkele dagen vóór de voorstelling ontvangt u als bezoeker het adres waar wij op u wachten. U loopt door een straat waar u niet eerder wandelde en stapt over een drempel naar een nieuwe intimiteit. Het begin van een reis door een hyperrealiteit waarin intense ontmoetingen mogelijk worden gemaakt. Waarin buurtbewoners spelers worden, bezoekers bekenden, de luisteraar verhalenverteller. Waarin realiteit overgaat in theatrale beelden en u gaandeweg gaat twijfelen of Slotermeer zelf misschien in scène is gezet.

EEN MOGELIJKE ROUTE
U wordt verwelkomd door Halima, waar u half liggend op de Marokkaanse sedari geniet van een warme lunch. Haar echtgenoot Dries pakt teder zijn ud van de muur en begint op de rand van de bank het snaarinstrument te stemmen. U bent getuige van een scène waarin hun levensverhaal de hoofdrol speelt. We volgen Halima naar buiten. Bij de Maria Kapel in de Akbarstraat treft u een groep vrouwen, die één voor één begint te dansen, totdat het publiek midden in een choreografie staat van tientallen vrouwen, dansend op het zebrapad.

Stipt tijdens de oproep voor het middaggebed stappen we de moskee in. U wordt in het gedrang omarmd door tientallen gelovigen die bijeenkomen voor het gebed, om daarna in de lachende ogen te kijken van de voorzitter die ons Turkse thee inschenkt. En verder voert de tocht door Slotermeer. De straat verandert soms plotseling in huiselijke inkijkjes door een korte scène op een Aldo van Eijk klimrek, een auto die je klem rijdt op een trottoir waarin een vrouw met boerka blijkt te zitten die met zoetgevooisde stem een liefdeslied zingt.

Een deel van de theatrale expeditie voert te voet langs groenstroken, stadstuinen en architectonisch bijzondere gebouwen. Op andere delen word u ‘gedragen’ van de ene locatie naar de volgende, door een groep van 12 Marokkaanse jongeren uit de wijk die komen aangescheurd op scooters in een weldadige choreografie van Marco Gerris (ISH). U mag achterop plaatsnemen, ‘stevig uw armen om mij heen slaan mevrouw’, en op weg naar de volgende plek vertellen de jongens waar ze kattenkwaad uithaalden en waar ze op school zaten. Misschien brengen zij u naar het huis van Truus, waar u op zolder, al walnoten krakend, een indringende scène meemaakt waarin zowel de speler als bewoner vertellen over hun jeugd in de oorlog.

De WijkSafari is meer dan een expeditie, meer dan een voorstelling, meer dan een ontmoeting.
Het is een vier uur durende ervaring die voorbijvliegt om zich vervolgens te nestelen in uw hoofd.

SLOTERMEER
De geschiedenis van Tuinstad Slotermeer is bijzonder. Als wederopbouw project werd deze wijk ontworpen door de beroemde architect Cornelis van Eesteren. De gedachte was dat bewoners in overvloed ruimte, groen en licht kregen en weg konden uit de kleine behuizing, vaak bij ouders in de Jordaan. De bewoners waren pioniers. Jaren leefden ze in een enorme zandbak, geduldig wachtend tot het groen echt wortel zou schieten, net als zijzelf in hun nieuwe thuis. Ze hebben de wijk laag voor laag aangelegd en zien ontstaan. Toch is er in dat proces iets misgegaan. Het centrum van de stad heeft nooit een kraambezoek afgelegd bij deze pasgeboren wijk. De baby is inmiddels volwassen en heet Mohammed en Marie. Dit verlate kraambezoek brengen we alsnog met de WijkSafari.

WANNEER SPEELT WIJKSAFARI SLOTERMEER?
Van 2 mei t/m 9 juni, iedere wo t/m za van 13:00 tot 17:00.

KAARTVERKOOP ma t/m vr 13:00-17:00 (kaartverkoop start eind feb)
Podium Mozaïek
Bos en Lommerweg 191, Amsterdam
020 58 00 381
www.podiummozaiek.nl

€ 25,00 p.p., incl. lunch en drankjes of € 20,00 Pas65/Stadspas/studenten/CJP
€ 12,50 wijkbewoners (1055, 1056, 1063, 1064 en 1067)
groepskorting mogelijk vanaf 10 personen

U krijgt enkele dagen voor de voorstelling een persoonlijke uitnodiging.

ENKELE REACTIES pilot WijkSafari Slotermeer nov 11
Wat een prachtige, avontuurlijke, ontroerende wijksafari hebben jullie ons geboden. (…) een stralend lichtpunt in deze verwarrende en harde wereld.’
‘Ik heb mijn stad nog nooit zo gezien. Ik woonde voor een middag in een voorstelling.’
‘Tijdens mijn WijkSafari in het verre westen van Amsterdam proef ik zelf iets van dat positieve effect. Ik lees het af aan het gezicht van Zubede de adoptiemoeder van Nazmiye Oral, als zij trots door de wijk stapt, met een klein legertje kaaskoppen in haar gevolg. Elke Turkse vrouw spreekt haar aan en elke ontmoeting eindigt in een glimlach.’ Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken

share

Rate

Please give your input here.  

loading media

 
 
 
flight 49

flight 49

Thu 25 Feb 2021 - 19:30
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
cancelled
This show has been added to your wish list
flight 49

flight 49

Fri 26 Feb 2021 - 19:30
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
cancelled
This show has been added to your wish list
flight 49

flight 49

Sat 27 Feb 2021 - 19:30
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
cancelled
This show has been added to your wish list
flight 49

flight 49

Sun 28 Feb 2021 - 15:30
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
cancelled
This show has been added to your wish list