search log in
logo

Volle zalen

home  >  en  >  Volle zalen (29 Sep 2016)

Met zijn regie van De stille kracht maakte Ivo van Hove korte metten met het beeld dat sinds de jaren zeventig aan Couperus is gaan kleven. Geen Haags kostuumdrama, geen tempo doeloe. Wel ging hij recht naar de kern van deze visionaire roman, en dat is de westerse cultuur die onverzoenbaar tegenover de oosterse staat.

Het tweede project is gebaseerd op de magistrale psychologische roman Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan (1906). Couperus stond een ‘ontzettende, ontzaglijke tragedie’ voor ogen. We zien hoe een doodgezwegen passiemoord in Nederlands-Indië een verwoestende invloed blijft uitoefenen op de familie van de stokoude Ottilie en Takma. Het stilzwijgen van hun overspelige relatie en de moord op Ottilies echtgenoot laten diepe sporen na in de opeenvolgende generaties, die gevangen zitten in een onverwerkt verleden.

In het tv-programma Volle zalen volgde Cornald Maas Ivo van Hove vòòr en tijdens de Duitse première van de voorstelling De dingen die voorbijgaan. U kunt de aflevering hier bekijken.

De coproductie met Toneelhuis is in vanaf 19 oktober in Antwerpen te zien en staat van 8 t/m 22 december in Amsterdam.

share

Rate

Please give your input here.  

loading media

 
 
 
freud

freud

Thu 09 Jul 2020 - 17:00
Festival d'Avignon
Avignon
cancelled
This show has been added to your wish list