search log in
logo

zeven joodse kinderen

home  >  en  >  zeven joodse kinderen (13 May 2009)

tamtam: breaking news! breaking views? zeven joodse kinderen: een stuk voor gaza Toneelgroep Amsterdam presenteert op 5 en 16 mei het theaterstuk Zeven Joodse kinderen, in het kader van het Tamtam festival.

De Britse toneelschrijfster Caryl Churchill schreef in januari 2009 het ultrakorte Seven Jewish Children, als een directe reactie op de gebeurtenissen in Gaza. De tekst verspreidt zich nu over de wereld om aandacht te vragen voor deze situatie. Ivo van Hove , directeur van TA, werd getroffen door de intelligente en poëtische wijze waarop Churchill vragen oproept over een actuele kwestie die de hele wereld aangrijpt. In zeven fragmenten proberen Joodse ouders, grootouders en familieleden uit te leggen aan kinderen hoe zij zich kunnen verhouden tot de gewelddadige en verwarrende wereld om hen heen. In korte zinnen worden de grote gebeurtenissen die het Joodse volk in de afgelopen zeventig jaar het meest hebben getroffen aangeraakt; van de Holocaust, de stichting van de staat Israël, de intifada tot de recente gebeurtenissen in Gaza. Van Hove kwam onlangs in aanraking met deze tekst via de Joods-Amerikaanse auteur Tony Kushner (Angels in America) en The New York Theatre Workshop. 

Toneelgroep Amsterdam organiseert na de presentaties een nagesprek met het publiek en een aantal speciale gasten. Centraal staat de vraag of theater (met deze tekst) een bijdrage kan leveren aan de publieke opinie over een brandende kwestie. Kunst als wapen om je visie of de zwaarden te scherpen? Aan tafel zitten op 16 mei documentairemaker Benny Brunner en regisseurs Frans Weisz en Sabri Saad El Hamus. Gespreksleider is Raymond van den Boogaard, chef kunst NRC Handelsblad. Gasten op 5 mei waren Thibaud Delpeut , schrijver Abdelkader Benali, historica Evelien Gans en journalist Max Arian. Het gesprek werd gemodereerd door schrijver en journalist Chris Keulemans.

share

Rate

Please give your input here.  

loading media

 
 
 
freud

freud

Thu 09 Jul 2020 - 17:00
Festival d'Avignon
Avignon

This show has been added to your wish list