zoek login
logo

bloot, een film over acteren

home  >  nieuws  >  bloot, een film over acteren (13 feb 2013)

Documentairemakers Paul Cohen en Martijn van Haalen maakten ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van TA een film over acteren als vak en volgden Halina Reijn, Hans Kesting, Roeland Fernhout, Barry Atsma en Ivo van Hove wekenlang tijdens de repetities van de voorstelling Husbands.

Acteurs zijn overbewust van zichzelf, onzeker, aanstellerig, ijdel en van ’s ochtends tot ‘s avonds bezig met hoe ze overkomen. ‘Echt’ zijn ze nooit. Daarvoor hebben documentairemakers een scheldwoord: ‘Acteur!’ Want in een documentaire moeten de mensen ‘echt’ zijn en niet gespeeld. Maar is dat wel zo? Wat is dan ‘echt’? En als ‘spelen’ niet echt is, wat doet dat dan - dag in dag uit - met de geest van een acteur? ‘Het laat je niet onberoerd’, zegt Hans Kesting in deze film.

Bekijk hier alvast een clip.

De documentairemakers waren wekenlang aanwezig bij dit hele proces. Ze draaiden scènes backstage, repetities en lange gesprekken met de acteurs over hun werk. Ze registreerden hoe de acteurs zich voorbereidden en concentreerden, de twijfel, de momenten dat ze uit hun rol traden, en hoe ze zichzelf uiteindelijk bloot gaven. ‘Bloot’ is een prikkelende documentaire over de essentie van acteren, over kunstenaarschap en de menselijke behoefte aan verbinding. ‘Bloot’ legt en geeft bloot. En dat geldt voor zowel de acteurs als de documentairemakers, die gaan beseffen dat ook hun werk soms verdacht veel op het acteursvak lijkt.

Uitzending op di 26 feb om 22:55 in Het Uur van de Wolf op Nederland 2

Regie Martijn van Haalen en Paul Cohen | Camera Paul Cohen | Geluid Martijn van Haalen | Montage Gys Zevenbergen | Een productie van IDTV Docs in co-productie met NTR | Met steun van het Mediafonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst

> meer info op de site van Paul Cohen

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald

 
 
 
freud

freud

di 07 jul 2020 - 17:00
Festival d'Avignon
Avignon
geannuleerd
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
freud

freud

wo 08 jul 2020 - 17:00
Festival d'Avignon
Avignon
geannuleerd
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
freud

freud

do 09 jul 2020 - 17:00
Festival d'Avignon
Avignon
geannuleerd
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst