zoek login
logo

De vrijheid om opnieuw te beginnen

home  >  nieuws  >  De vrijheid om opnieuw te beginnen (21 mrt 2017)

Na vrijheid in liefdesrelaties, in sociaal opzicht en in een politieke context, staat in de laatste Wish you were here van dit seizoen de vraag centraal in hoeverre de mens vrij is om werkelijk opnieuw te beginnen. Is het überhaupt mogelijk om opnieuw te beginnen of is ons leven gedetermineerd? In hoeverre worden we gedreven door onze verlangens en staan die onze vrije wil in de weg? Hoe beïnvloeden onze angsten de wens om opnieuw te beginnen?

Vanuit hun eigen expertise leveren auteur Griet Op de Beeck, filosoof/publicist Coen Simon en filosoof/psychiater Damiaan Denys op maandag 24 april een persoonlijke bijdrage aan een gesprek over vrije wil, maakbaarheid, verlangens en predestinatie. Maria Kraakman, Maarten Heijmans en Bart Slegers brengen fragmenten uit Ibsen huis.

Schrijfster Griet Op de Beeck brak in 2013 door met haar roman Vele hemels boven de zevende, dat in hetzelfde jaar werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Al snel volgden de succesvolle romans Kom hier dat ik u kus (2014) en Gij nu (2016). In haar boeken portretteert Op de Beeck personages die op het punt staan een belangrijke beslissing te nemen die hun leven voorgoed zal beïnvloeden. In 2016 was ze Zomergast.

Coen Simon is filosoof en publicist. In zijn boeken Wachten op geluk: een filosofie van het verlangen (2012) en Het huishouden van onze verlangens: over de behoefte aan dingen die we niet nodig hebben (2013) schrijft hij over hoe we in ons handelen geleid worden door onze verlangens. Het huishouden van onze verlangens is een uitgebreide versie van zijn werk Schuldgevoel, het Essay van de Maand van de Filosofie 2013.

Filosoof en psychiater Damiaan Denys houdt zich bezig met angst. Vanuit zijn werk als arts doet hij onderzoek naar diepe hersenstimulatie bij het behandelen van angststoornissen terwijl hij zich als filosoof bezig houdt met angst in de maatschappij. Hij schreef onder meer de boeken Een kleine inkijk in onze angsten (2016), een uitgave van zijn prijswinnende lezing bij TedX Amsterdam, en het verwachte Angstparadox (december 2017). Daarnaast schreef en speelt hij een theatervoorstelling over het onderwerp. Denys was in 2015 Zomergast.

> meer over wish you were here

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald