zoek login
logo

Maarten Heijmans wint Arlecchino

home  >  nieuws  >  Maarten Heijmans wint Arlecchino (17 sep 2017)

Zondag 17 september zijn ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival de belangrijkste toneelprijzen uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Stadsschouwburg Amsterdam.

De winnaar van de Arlecchino 2017 - prijs voor de beste mannelijke bijdragende rol - ging naar Maarten Heijmans voor zijn rol van Sebastiaan in Ibsen huis.

De jury: ‘In het huis van glas waarin zijn familie het al generaties lang tevergeefs gezellig probeert te maken, keert ook Sebastiaan nog één keer terug. Hij is geïnfecteerd met het HIV‐virus en ten dode opgeschreven. Kwetsbaar staat hij daar, omringd door glazen wanden met uitzicht op het niets dat zich voor hem uitstrekt. In de korte tijd die hem nog rest, maakt Heijmans de pijn en de eenzaamheid van zijn personage voelbaar. De opstandigheid, het cynisme, de troost die hij put uit de muziek, de hunkering naar (moeder)liefde - het zit allemaal in zijn spel. Zo creëert hij een personage dat zich op een mooie, eigen manier onderscheidt van de rest, waarachtig, breekbaar en oprecht, en heel tragisch.’

Romana Vrede en Hans Croiset ontvingen de Theo d’Or en Louis d’Or, de prijzen voor de meest indrukwekkende vrouwelijke en mannelijke dragende rol. De Colombina, prijs voor de beste bijdragende rol, ging naar Lotte Dunselman.

De VSCD Mimeprijs ging naar The Automated Sniper van Frascati Producties, Ism & Heit / Julian Hetzel. Maas theater en dans won de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende productie met hun voorstelling Liefde en Guy Corneille won de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie voor zijn rol in The Basement (12+) van De Dansers, Theater Strahl en Wies Merkx.

Theun Mosk ontving de Prosceniumprijs voor zijn wezenlijke bijdrage aan het Nederlands toneel. En de Regieprijs ging naar De Warme Winkel voor De Warme Winkel speelt De Warme Winkel van De Warme Winkel. De ACT Award werd uitgereikt aan Mirjam Koen, voor haar betekenis voor acteurs.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald

 
 
 
freud

freud

vr 03 jul 2020 - 17:00
Festival d'Avignon
Avignon
geannuleerd
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
freud

freud

zo 05 jul 2020 - 17:00
Festival d'Avignon
Avignon
geannuleerd
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
freud

freud

ma 06 jul 2020 - 17:00
Festival d'Avignon
Avignon
geannuleerd
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst