zoek login
logo

Nieuwe Theatervooropleiding

home  >  nieuws  >  Nieuwe Theatervooropleiding (14 mei 2014)

Stadsschouwburg Amsterdam, Toneelgroep Amsterdam, Frascati Theater, het Nederlands Theater Festival/Amsterdam Fringe Festival en Likeminds lanceren een nieuw initiatief: De Theatervooropleiding Amsterdam.

In de aanloop naar het Kunstenplan Amsterdam 2013-2016 hebben de vijf betrokken organisaties aangegeven dat ze op verschillende vlakken de samenwerking gaan zoeken. De alliantie omvat een keten van productie en presentatie die begint bij de jonge theatermaker en startend cultureel ondernemer en eindigt bij de promotie en presentatie van internationale topkunst op het allerhoogste niveau. De alliantie ziet deze keten als essentieel voor een ambitieuze culturele wereldstad. Daarom nemen ze het gezamenlijke initiatief om De Theatervooropleiding Amsterdam op te zetten.

De Theatervooropleiding Amsterdam is een deeltijd vooropleiding en heeft de ambitie om jong uitvoerend talent klaar te stomen voor het landelijke kunstvakonderwijs. De Theatervooropleiding is bedoeld voor 15 acteurs, mimespelers en performers tussen 16 en 23 jaar per seizoen, die in dat jaar auditie doen op een theaterschool. Door de recente bezuinigingen bleek voor deze groep jongeren een tekort aan structurele platforms en ontwikkelingsprogramma’s te ontstaan. Deze schakel in de keten van talentontwikkeling vinden de vijf alliantiepartners zo belangrijk, dat de handen in elkaar zijn geslagen om een structureel curriculum aan te kunnen bieden voor 15 jonge talenten per jaar.

De alliantiepartners ondersteunen De Theatervooropleiding Amsterdam onder andere door het ‘kosteloos’ leveren van faciliteiten, kennis en menskracht. De Theatervooropleiding zoekt nadrukkelijk de samenwerking met talentontwikkelingsorganisaties in Amsterdam. Daarnaast wordt nauw samengewerkt met de kunstvakopleidingen in het land, om het curriculum gericht te kunnen aanbieden aan de jonge talenten.

Het project wordt geleid door Peter Eversteijn. Hij studeerde af aan de regie-opleiding van de Theaterschool Amsterdam in 1988. Hij heeft daarna tien jaar zijn eigen gezelschap Effekten in Ontwikkeling gerund als regisseur en artistiek leider en heeft zeven jaar gewerkt als televisieregisseur bij Endemol. Daarna was hij zeven jaar artistiek coach bij jeugdtheater Hofplein en sinds 2004 is hij werkzaam als Hoofd Tableau bij Toneelgroep Amsterdam. Daarnaast heeft hij op verschillende theaterscholen les gegeven.

Meer info zie www.detheatervooropleidingamsterdam.nl

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald