zoek login
logo

Halina Reijn wint de Theo d'Or 2013

home  >  nieuws  >  Halina Reijn wint de Theo d'Or 2013 (15 sep 2013)

Pierre Bokma en Halina Reijn zijn dit jaar de winnaars van de Louis d'Or en de Theo d'Or, de belangrijkste toneelprijzen voor de meest indrukwekkende mannelijke en vrouwelijke hoofdrol. Bokma krijgt de prijs voor zijn rol in De Verleiders: de casanova's van de vastgoedfraude. Reijn werd geëerd voor haar rol in Nora.

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties maakte de winnaars van de 'Oscars' van de Nederlandse theaterwereld zondagavond bekend tijdens een gala in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Reijn speelde een van haar beste rollen
Halina Reijn speelde volgens de jury als Nora een van haar beste rollen tot nu toe. 'Heftig, wanhopig, sterk en net weer een tikje anders dan zoals we haar bij haar 'vaste' regisseur Ivo van Hove kennen.' Nora, van Toneelgroep Amsterdam, gaat over een jonge vrouw die beseft dat ze haar hele leven alleen voor anderen heeft geleefd en daarom probeert te breken met haar echtgenoot.

Pierre Bokma 'dráágt de voorstelling als ultieme verleider', oordeelde de jury. 'Het exceptionele vakmanschap van deze bijzondere acteur is in alle handelingen voelbaar, van de kleinste gebaren tot de extreemste uitvallen.' Bokma speelt de rol van Vijs en is een van de vijf acteurs in het toneelstuk over de grootste vermeende fraudezaak die ons land ooit heeft gekend. De voorstelling over de vastgoedfraude won overigens ook de Toneel Publieksprijs, waarbij het publiek de winnaar bepaalt door stemavonden in het land en stemmen via internet.

De Arlecchino voor de meest indrukwekkende mannelijke bijrol ging naar Stefan de Walle voor zijn rol in Speeldrift. 'Met minimale gezichtsexpressie weet hij in stembuiging en lichaamstaal een reeks van emoties te verbeelden.' Astrid van Eck ontving de vrouwelijke evenknie, de Colombina, voor haar rol in Honingjagers.

De jury kende de Prosceniumprijs, voor een instantie die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het toneelklimaat, toe aan Theaterzaken Via Rudolphi. Het impresariaat helpt al meer dan 20 jaar gevestigde theatergezelschappen en nieuwe theaterinitiatieven.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald