zoek login
logo

over ta

home  >  over ta  >  amateurs!


TA draagt toneelliefhebbers een warm hart toe en werkt al jaren samen met diverse amateurgezelschappen, van workshops tot zelf in het TA-toneelbeeld spelen.

Lees meer over:
> Toneelgroep BAM! speelt Richard 3.0
> Troost speelt De Troon
> ZID Theater speelt Here We Are Liefde
> Panopticon
> spelen met... kings of war


Toneelgroep BAM! speelt Richard 3.0 in TA-toneelbeeld Kings of war

'Level 7. Waarin Richard Motherf**ker 3.0, koste wat het kost, koning van Engeland moet worden. Start.'

Prins Richard van York, het jongere broertje van de koning van Engeland, verveelt zich. En hij wil aandacht. Van zijn vrienden. Van zijn familie, die hem niet ziet staan. Van de vrouwen, die hem niet zien staan. Van jullie – het publiek. Dus speelt hij een spelletje - met verstrekkende gevolgen.

Hij sloopt een winkelwagentje. Hij onthoofdt een paard. Hij zaait haat en onrust binnen zijn eigen familie en het Engelse volk. Hij maakt mensen kapot. Hij terroriseert. Hij gijzelt een vrouw. Hij vermoordt zeven mensen - waaronder een peuter. Hij gaat zelfs zo ver dat hij zichzelf koning van Engeland maakt en een oorlog start tegen zijn eigen volk. Gewoon. Omdat dat leuk is. Omdat hij dat kan. En dat wil hij graag laten zien.

do 20 apr | 20:00 | € 12,50 / € 7,50 | klik hier om te reserveren


Troost speelt De Troon in TA-toneelbeeld Kings of war

'Laat me je omhelzen, bittere tegenspoed, want wijze mensen zeggen dat dat beter is.'

In samenwerking met TA bewerkt Troost de marathonvoorstelling Kings of war tot De Troon. De Troon is gebaseerd op de history plays van Shakespeare, over de levens van de Engelse koningen Henry V, Henry VI en Richard III.

Oorlogskoningen zijn ook maar gewoon iemands vader en iemands zoon. Waar TA Shakespeares drama gebruikt om er verschillende leiderschapsstijlen mee te onderzoeken, zijn de stukken voor Troost psychologischer van aard. Het zijn eerst en vooral familietragedies. Ze zoomen in op de machinaties van familiebanden en maken de troon een symbool voor alles wat je van huis uit mee krijgt.

Alwin Pulinckx en dramaturg Thomas Lamers, beiden betrokken bij de versie van TA, tekenen voor de regie. Met De Troon beleeft Alwin zijn regiedebuut.

bewerking & regie Alwin Pulinckx, Thomas Lamers | met Wouter de Graaf, Richard Greve, Bert ’t Hoen, Michel Hueber, Gersom Kremer, Hugo Loomeyer, Carly Poelman, Thijs Sanderink, Lucas Smulders, Marisha Smulders, Ronald Stroo | productie Els Meiners, Tineke Teulen | fotografie Annemiek van der Kuil

zo 23 apr | 15:30, 20:00 | € 16 | klik hier om te reserveren


ZID Theater speelt Here We Are Liefde in TA-toneelbeeld Kings of war

Is liefde het wapen tegen destructie in deze tijd? Dit is de centrale vraag die regisseuse Karolina Spaic van het ZID Theater aan alle deelnemende kunstenaars, gasten en buurtbewoners stelt.

Na de succesvolle eerste editie in 2015, komt ZID nu met het tweede programma Here We Are – Liefde in de Stadsschouwburg Amsterdam. Het programma is geïnspireerd op-, en gemaakt in samenwerking met Toneelgroep Amsterdam.

Via dans, theater, muziek, zang en gesprekken zoekt  ZID Theater deze naar de verschillende lagen van de liefde in een sterk veranderde maatschappij. Is liefde het wapen tegen destructie in deze tijd? Dit is de centrale vraag, die regisseuse Karolina Spaic van het ZID Theater aan alle deelnemende kunstenaars, gasten en buurtbewoners stelt.

De middag wordt geopend door de directeur van het Fonds voor Cultuurparticipatie Jan Jaap Knol. Moderator van het programma is woordkunstenaar en performer Babs Gons, bekend van o.a. het recente programma ‘Zing Nederlands Met Me’ met  vluchtelingen in Paradiso. Onder de gasten bevinden zich o.a. de bijzondere Nederlands- Marokkaanse zangeres Karima El Fillali, televisiemaker Yvonne van den Heuvel – van de Graaf, oprichter van het platform Ik geloof in Liefde en andere vertegenwoordigers van de liefde voor hun vak en voor de medemens.

ZID Theater brengt een grote groep buurtacteurs uit Amsterdam, Amersfoort en Den Haag – spelers tussen 12 en 70 jaar, afkomstig uit alle werelddelen –  samen om een persoonlijk statement over de liefde te maken. Zij treden samen op met acteurs Sebo Bakker en Claribel Rodriguez, danseres Jos Daamen en componist en muzikant Fiora Beuger.

za 29 apr | 13:00 | € 10 / € 6 | klik hier om te reserveren


Panopticon

Panopticon, een theatrale performance door blinde, 'slechtziende' en 'goedziende' spelers over de macht van het zicht.

Doe je ogen eens dicht. Hoor je die stem daar bij je linker oor? Dat ben ik. Wie denk je dat ik ben? Ik wil dat je weet dat je me kunt vertrouwen. Ik luister. Ik luister naar wat jij te vertellen hebt. Je voelt je bekeken?

Is er zoiets als een 'macht van het zicht'? Onzichtbaar en overal aanwezig? Zoals in het Panopticon, een ronde gevangenis met in het midden een toren met geblindeerde ramen. De gevangenen zitten allen apart in cellen rondom en zijn continu zichtbaar, dus gedragen de gevangenen zich 'normaal'. Dit beeld staat model voor de hedendaagse samenleving volgens de filosoof Foucault. We gedragen ons 'normaal', omdat we ons bekeken weten. Op straat hangen camera's, iedereen is continu zichtbaar. We hebben geen geheimen, maken foto’s en filmpjes die we delen en liken op sociale media. Scholen maken je zichtbaar door toetsen en examens, instituten leggen dossiers over je aan. Hoe ver reikt de macht van het zicht? Kunnen we er nog aan ontsnappen? Vergeten we niet iets?

Geïnspireerd op Richard III en Kings of war van Toneelgroep Amsterdam.

1 apr 15:00 en 19:00 en 20:45 | 2 apr 15:00 en 19:00 | 3 t/m 8 apr 19:00 en 20:45 |  Stadsschouwburg Amsterdam | € 12,50 / € 10

> klik hier voor tickets


spelen met… kings of war

Droom jij wel eens dat je op het podium van de Stadsschouwburg staat in een voorstelling van Toneelgroep Amsterdam? Het licht gaat aan, het publiek kijkt ademloos toe en jij speelt de sterren van de hemel. Dit is je moment!

In het workshopprogramma Spelen met… krijg je de kans de acteur in jezelf wakker te schudden en met één van onze acteurs kennis te maken. Om je je onder te dompelen in alle facetten van het acteurschap. Spelervaring is niet vereist, het gaat om de lol van het spelen. Het programma bestaat uit vier onderdelen.

1. Workshop

Je gaat spelen met…de toneeltekst, je tegenspeler en de inhoud. Acteren is reageren; hoe blijf je reageren terwijl je tekst vastligt? Hoe en waar vind je de noodzaak om wat je zegt over te brengen bij je publiek? Je wordt gecoacht door een TA-theatermaker.

2. Masterclass in het toneelbeeld van de voorstelling

Een select aantal spelers speelt in het decor van de voorstelling en krijgt tips en tricks van een TA-acteur uit de voorstelling. Ook als toeschouwer word je deelgenoot van deze inside information.

3 In gesprek met…

Wat heb jij altijd al willen weten over acteren? Vraag het een acteur uit het ensemble van Toneelgroep Amsterdam.

4. Voorstellingsbezoek
Ter afsluiting bezoeken we ’s avonds gezamenlijk de voorstelling.

praktische info
datum za 15 april 2017
inloop vanaf 11:45, infohal van de SSBA (Leidseplein 26, Amsterdam)
workshop 12:00 - 16:15
voorstelling 19:00 – 23.30 (4:30, incl. 1 pauze)
kosten € 52,50 / € 42,50 p.p. (= combinatiekaart dagprogramma + 1e rang kaart voorstelling)
bestellen klik hier om online te bestellen
meer info Marije Wiggers | 020 - 795 99 42 | marije@tga.nl

Ter voorbereiding op de workshop vragen we je om een tekst (klik hier) uit het hoofd te leren.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald

 
 
 
de meiden

de meiden

di 23 mei 2017 - 20:30
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
de meiden

de meiden

wo 24 mei 2017 - 19:00
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijstinleiding


18:15
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam

gratis


De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
de meiden

de meiden

do 25 mei 2017 - 20:30
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
the fountainhead

the fountainhead

vr 26 mei 2017 - 19:00
National Theater & Concert Hall
Taipei
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
de meiden

de meiden

vr 26 mei 2017 - 20:30
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijstnagesprek

22:15
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam

gratis


De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
the fountainhead

the fountainhead

za 27 mei 2017 - 14:00
National Theater & Concert Hall
Taipei
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
de meiden

de meiden

za 27 mei 2017 - 20:30
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst