zoek login
logo

over ta

home  >  over ta  >  seizoen 18/19


Het ITA-ensemble maakt in 18/19 zes nieuwe producties - waaronder vier wereldpremières - en herneemt ruim 17 voorstellingen.

We introduceren de Franse Julien Gosselin, de Nederlandse Michiel van Erp en de Britse Simon McBurney als regisseurs bij het gezelschap en verwelkomen drie nieuwe vaste acteurs: Maarten Heijmans, Achraf Koutet en Majd Mardo.

Naast 180 avonden aan het Leidseplein en een tournee van Scènes uit een huwelijk door Nederland, reist het ensemble o.a. naar Avignon en Sint-Petersburg, Taipei, Londen, Singapore en Beijing.

Opvallende thema’s zijn trauma en catastrofe. Waarom zijn individuele mensen en hele samenlevingen er vandaag zo sterk door getekend? Hoe moeten we omgaan met deze diepgaande lichamelijke, psychische of emotionele verwondingen?


Een klein leven

Ivo van Hove bijt het spits af met de wereldpremière van de bestseller Een klein leven (A Little Life) van Hanya Yanagihara. Voor Van Hove het ultieme boek over pure vriendschap, maar ook over de levenslange pijn van systematisch seksueel misbruik. De vier vrienden worden gespeeld door Ramsey Nasr, Maarten Heijmans, Majd Mardo en Mandela Wee Wee.

De voorstelling gaat in première op 23 september. Op 24 september is Hanya Yanagihara te gast in onze serie An evening with waarin Eelco Bosch van Rosenthal haar interviewt over haar werk. 


Het hout

Michiel van Erp, bekend van o.a. de met prijzen overladen serie Ramses, maakt zijn grote zaal-debuut met Het hout van Jeroen Brouwers. Van Erp: ‘Het hout gaat over de mechanismen die schuilgaan achter het collectief verzwijgen van wantoestanden. En over de dillema’s waar je als individu voor komt te staan als je er wat tegen wil doen, en over de moed die nodig is om naar voren te stappen.’

De voorstelling – met o.a. Gijs Scholten van Aschat, Aus Greidanus jr., Maria Kraakman, Thomas Cammaert en Achraf Koutet – gaat 4 november in wereldpremière.


Vallende man

Met de Franse regisseur Julien Gosselin (Les Particules Élementaires en 2666) voegen we één van de grootste jonge regietalenten ter wereld aan ons gezelschap toe. In zijn ITA-regiedebuut, Vallende man, reflecteert hij op het mondiale terrorisme en het effect ervan op een New Yorks gezin in de nasleep van 9/11.

De voorstelling maakt deel uit van Gosselin's groots internationaal Don DeLillo-project waarvan het eerste deel deze zomer tijdens het Festival d’Avignon in première gaat. Deel twee, Vallende Man met o.a. Eelco Smits, Hans Kesting en Maria Kraakman, gaat in maart in wereldpremière. ITA is de enige plek ter wereld waar alle delen te zien zullen zijn.


De kersentuin

De internationaal gevierde Britse regisseur Simon McBurney - die o.a. vorig jaar nog met The Encounter in HF en Dog’s Heart in DNO te zien was - kiest voor zijn ITA-regiedebuut Tsjechovs De kersentuin met o.a. Gijs Scholten van Aschat, Chris Nietvelt, Hélène Devos en Steven Van Watermeulen.

De kersentuin is inmiddels een van de meest geliefde stukken uit het wereldrepertoire en gaat tijdens het Holland Festival 2019 in première.


Dood in Venetië

Dood in Venetië is een unieke samenwerking tussen ITA en het Koninklijk Concertgebouworkest. Ivo van Hove regisseert Thomas Manns novelle die wordt bewerkt door Ramsey Nasr. Nico Muhly componeert nieuwe muziek. Deze jonge shooting star van de Amerikaanse muziek werkte samen met o.a. Björk, Antony and the Johnsons en Usher, componeerde opera’s en schreef filmmuziek.

De muziektheaterproductie gaat 4 april 2019 in wereldpremière en is exclusief in Koninklijk Theater Carré te zien. Daarna volgt een internationale tournee naar o.a. Parijs en Londen.


In wankel evenwicht

En bij ITA-2, ons platform voor de ontwikkeling van regietalent, regisseert Maren E. Bjørseth ondermeer Hajo Bruins, Thomas Cammaert, Hélène Devos en Malou Gorter in In wankel evenwicht van Edward Albee, een coproductie met Toneelschuur Producties.

De voorstelling gaat in maart 2019 in première en is exclusief in Haarlem te zien.


Reprises

ITA herneemt de publiekslieveling Scènes uit een huwelijk als reisvoorstelling door Nederland. In Amsterdam hernemen we daarnaast The Fountainhead, La voix humaine, Kleine zielen, De stille kracht, Ibsen huis, Oedipus, Het jaar van de kreeft en Husbands and wives.

Kings of war wordt in Azië geïntroduceerd (Taipei en Singapore) en De dingen die voorbijgaan speelt in Sint-Petersburg. De andere stem, La voix humaine en De stille kracht gaan naar Parijs. Medea speelt in Madrid en Londen.


brochure
U kunt alvast de brochure van seizoen 18|19 hier downloaden of doorbladeren door op de onderstaande afbeelding te klikken.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald

 
 
 
husbands and wives

husbands and wives

wo 12 dec 2018 - 20:30
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijstinleiding


19:45
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam

gratis


De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
Ibsen huis

Ibsen huis

do 13 dec 2018 - 19:00
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
husbands and wives

husbands and wives

do 13 dec 2018 - 20:30
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst