search log in
logo

Tom Lanoye

home  >  Tom Lanoye  >  biography

Tom Lanoye (1958) woont en werkt in Antwerpen, België, en Kaapstad, Zuid-Afrika. Hij is een van de meest gelezen schrijvers van zijn taalgebied. Hij heeft zich bekwaamd in bijna alle literaire genres, van poëzie tot korte verhalen, van satirische columns tot romans en toneel. Er is werk van hem vertaald in meer dan twaalf talen.

In 1985 verscheen zijn prozadebuut Een slagerszoon met een brilletje. Andere hoogtepunten uit zijn oeuvre zijn Kartonnen dozen (1991), de trilogie Het Goddelijke Monster (1997), Zwarte tranen (1999) en Boze tongen (2002), Het derde huwelijk (2006, genomineerd voor zowel De Gouden Uil als de Libris Literatuur Prijs). Eind 2009 verscheen Sprakeloos, over de dood van zijn moeder. Tom Lanoye viel de eer te beurt om het boekenweekgeschenk in Vlaanderen en Nederland voor 2012 te schrijven. In 2013 ontving Lanoye de prestigieuze Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre.

Lanoyes theaterwerk omvat een twintigtal titels en wordt ook opgepikt in het buitenland. De cyclus Ten Oorlog (1997), een bewerking van Shakespeares koningsdrama’s, was een groot succes in de Nederlanden en Duitsland. Andere theaterwerken van Lanoye die zowel nationaal als internationaal scoorden zijn onder meer Mamma Medea (2001), Fort Europa (2005), Mefisto for ever (2006) en Atropa. De wraak van de vrede (2008). Deze twee laatste vormden het begin- en eindstuk van Guy Cassiers’ DeTriptiek van de Macht voor Toneelhuis. Voor deze tekst kreeg hij in 2012 de Vijfjaarlijkse Prijs voor Podiumteksten van De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. In 2011 schreef Tom Lanoye Bloed & rozen. Het lied van Jeanne en Gilles voor Cassiers en de Russen! voor Ivo van Hove. De Russen! is een caleidoscopisch stuk dat de personages uit Ivanov en Platonov (allebei jeugdwerken van de Tsjechov) samenbrengt. Tot slot staat Tom Lanoye ook bekend om de levendige manier waarop hij zijn eigen werk op de planken ‘performt’, in avondvullende theaterprogramma’s waarmee hij in Vlaanderen en Nederland toert.

In 13|14 schrijft Tom Lanoye de tekst voor Hamlet vs Hamlet, een voorstelling van TA en Toneelhuis in een regie van Guy Cassiers.

share

Rate

Please give your input here.  

loading media