zoek login
logo

Dewi Reijs

home  >  Dewi Reijs  >  biografie


Dewi Reijs (1982) studeerde in 2005 af als actrice en theatermaker aan de Toneel & Kleinkunstacademie in Amsterdam. Sindsdien werkt ze als actrice bij verschillende gezelschappen en speelde ze o.a. in Heren van de Thee bij Hummelinck Stuurman Theaterbureau. Reijs speelt sinds 2016 de rol van Oerip in De stille kracht bij Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Toneelgroep Amsterdam) en reisde o.a. naar Antwerpen, Moskou, Barcelona, Amsterdam en Parijs met deze productie.

In 2008 regisseerde ze haar eerste toneelstuk The life of Njabala in Kampala, Oeganda. Kort daarna maakte ze in Nederland de familievoorstelling Rafi. Haar stuk Lucht in de keukenkastjes werd in 2009 geselecteerd voor Hollandse Nieuwe 11, het festival voor nieuwe toneelschrijvers.

In 2015 regisseerde Reijs haar debuutfilm Debiel over het leven van het verstandelijk beperkte meisje Rahima en won filmprijzen op het International Children’s Film Festival India en het Uhvatiti Film Festival Novi Sad in Servië. Debiel werd ook geselecteerd voor de Cannes Short Film Corner in 2016. Hierna regisseerde Reijs de korte film Hide Her die werd vertoond op het Nederlands Film Festival in 2017.

Naast haar werk in theater speelde Reijs ook in diverse TV- en filmproducties. zoals Shouf Shouf, De Regels van Floor, Moordvrouw, A'dam -E.V.A., CMC2, Danni Lowinski en Flikken Maastricht en films als Wolf, Yurei, Dolfje Weerwolfje en Het einde van de wereld. In 2016 speelde Reijs de rol van Anna van Meegeren in de film Een echte Vermeer. Hierin speelt zij de echtgenote van de meestervervalser Han van Meegeren.

Reijs is sinds 2017 founder van Stichting The Buddy Film Project. Deze stichting is een startloket en podium voor gevluchte professionele filmmakers en creatieven en wil hen middels workshops, concrete filmprojecten en door op te treden als agentschap begeleiden naar betaald werk.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald