zoek login
logo

Elsie de Brauw

home  >  Elsie de Brauw  >  biografie

Elsie de Brauw (1960) studeerde aan de Toneelacademie van Maastricht. Zij speelde bij Fact, Bonheur en vervolgens bij Theatergroep Hollandia in ondermeer Prometheus, Perzen, Fenicische vrouwen, Menuet, Industrieproject 1: KLM Cargo, De val van de goden en maakte met Paul Koek Vuile dieve. Ze werkte ook voor andere gezelschappen als Het Zuidelijk Toneel (Thyestes en Decadence in regie van Dora van der Groen, Trojaanse vrouwen, Hard brood) en De Tijd (Bérénice). Bij ZTHollandia was ze te zien in Het land, Truus en Connie en GEN.

In 2002 speelde ze in de muziektheatervoorstelling Bacchanten en De Metsiers. In 2003 had ze een rol in Vrijdag waarvoor ze werd genomineerd voor de Theo d'Or (beste vrouwelijke hoofdrol). Ze speelde ook in Offertorium van Gerardjan Rijnders en in Fort Europa van Johan Simons.

Elsie de Brauw maakte haar NTGent-debuut met De asielzoeker (regie Johan Simons). Voor haar rol als Myrtle in Opening Night (regie Ivo van Hove) kreeg ze in 2006 de Theo d’Or voor de beste vrouwelijke hoofdrol. Nadien volgden in regie van Johan Simons Oresteia (2006), Instinct (2007), Vergeten Straat (2008), Gif (2009) - waarvoor ze opnieuw de Theo d'Or ontving in 2011 - en La Grande Bouffe (2010). In 2011 speelde ze in regie van Ivo van Hove in Kinderen van de Zon.

Tijdens de Salzburger Festspiele 2010 speelde ze Angst, een theaterbewerking van de novelle van Stefan Zweig in een regie van Jossi Wieler.

Elsie de Brauw speelde ook geregeld in televisieseries en films, waaronder Antonia en Uitgesloten. Voor haar vertolking in de film Tussenstand (Mijke de Jong, 2007) kreeg ze op het Nederlandse Filmfestival het Gouden Kalf 2007 als beste actrice.

In Lot Vekemans' bekroonde monoloog Zus van (2005) speelde ze in een Nederlandstalige èn in een Duitstalige versie. In Duitsland werkt Elsie de Brauw geregeld samen met de Münchner Kammerspiele: ze bracht er o.a. de Zus van (Schwester von) en Gif (Gift).

Verder werkte Elsie mee aan Olifant Jezus en speelde ze in 2013 aan de zijde van Bert Luppes in Platonov. Sinds september 2013 is ze te zien in de nieuwe creatie Vals (regie Johan Simons).

Elsie de Brauw geeft dramalessen aan het Conservatorium van Gent.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald