zoek login
logo

Jules Croiset

home  >  Jules Croiset  >  biografie


Jules Croiset (1937) maakt deel uit van een grote Belgisch/Nederlandse theaterfamilie: vader Max Croiset, moeder Jeanne Verstraete en broer Hans Croiset. Jules begon op 17-jarige leeftijd aan het theatervak, het ambacht zoals hij het zelf liever noemt, bij het  Amsterdamse jeugdgezelschap PUCK. Sindsdien heeft hij bij alle grote theatergezelschappen diverse toonaangevende rollen gespeeld in stukken van o.a. Shakespeare, Sophocles, Feydeau, Tsjechov, Vondel, Albee en Yasmina Reza. Voor zijn titelrol in Platonov van Tsjechov ontving hij in 1979 de Louis d’Or.

Grote internationale bekendheid verkreeg hij met zijn soloprogramma’s zoals over van Gogh (Een zekere Vincent), over Dostojevski (De zachtmoedige), Over Tsjechov gesproken en Kafka (De Gedaanteverwisseling). Zijn laatste grote rollen aan het Nederlandse toneel waren in 2003 bij het Nationale Toneel (De Dood van een Handelsreiziger) in 2014 bij Bostheater (De Verleiders), bij Hummelinck Stuurman Theaterproducties Karakter van Bordewijk (2010) en BINT van dezelfde schrijver (2016).

Jules Croiset was leraar op de toneelscholen van Maastricht en Amsterdam en ook regisseerde hij bij diverse toneelgezelschappen. Zijn rol in Het hout is zijn debuut bij Internationaal Theater Amsterdam.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald

 
 
 
husbands and wives

husbands and wives

do 24 okt 2019 - 20:00
Stadsschouwburg Utrecht
Utrecht
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
Ibsen huis

Ibsen huis

vr 25 okt 2019 - 19:00
Teatro Nacional
Lisabon
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
husbands and wives

husbands and wives

vr 25 okt 2019 - 20:15
Stadstheater Arnhem
Arnhem
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst