zoek login
logo

Krzysztof Warlikowski

home  >  Krzysztof Warlikowski  >  biografie

Krzysztof Warlikowski (1962) regisseerde bij Toneelgroep Amsterdam Madame de Sade (05/06) en Droomsporen (03/04).

Warlikowski werd geboren in Szczecin (Polen), studeerde filosofie, Frans en (theater)geschiedenis aan de universiteit van Krakow en aan de Sorbonne in Parijs. Op zijn 29ste begon hij aan een regiestudie aan de theateracademie van Krakow, met als belangrijkste leermeester Krystian Lupa. Tijdens en direct na zijn studie werkte hij met vooraanstaande Europese regisseurs als Giorgio Strehler, Ingmar Bergman en Peter Brook.

De voorstellingen van Warlikowski zijn introvert en weten een suggestieve wereld op te roepen, die de toeschouwer naar binnen zuigt. Warlikowski heeft een voorliefde voor het werk van Shakespeare. In Oost-Europa wordt hij gezien als een van de meest gerenommeerde Shakespeare-regisseurs van dit moment. Hij regisseerde o.a. De Koopman van Venetië (1994), Het temmen van de feeks (1998) en Hamlet (2001). Warlikowski maakte theaterproducties en operavoorstellingen in o.a. Parijs, Tel Aviv, Zagreb, Bonn en Stutgart. Hij is huisregisseur van het theater Rozmaitosci in Warschau, waar hij onder meer Bacchanten (2001), Cleansed van Sarah Kane (2001) en Dybuk (2004) regisseerde. Met zijn voorstellingen in Polen wil hij het publiek aanzetten tot kritisch nadenken. Warlikowski werkt al jaren samen met scenografe Malgorzata Szczesniak en componist Pawel Mykietyn.

Een aantal van Warlikowski’s voorstellingen was in Nederland te zien: met Hamlet was hij te gast op het Holland Festival in 2001, Dybuk (onderdeel van Paradise Regained, een serie eigentijdse theaterproducties uit een nieuw Europa) maakte in 2004 een tournee door Nederland.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald