zoek login
logo

Nina de la Parra

home  >  Nina de la Parra  >  biografie


Nina de la Parra (1987) is regisseuse, zangeres en comedian. Ze regisseert bij Theater Oberhausen, Theater Osnabrück, Landestheater Neuss en de Toneelschuur Haarlem, en staat regelmatig met haar jazz-stand up comedy show Nina’s Songs for the Brokenhearted op de planken.

Als regie-assistent is ze sinds 2014 verbonden aan TA met Ivo van Hove's voorstellingen The Fountainhead, Kings of War, De Stille Kracht, Kreten & Gefluister, Romeinse Tragedies en Simon Stone’s Ibsen Huis.

De la Parra studeerde 1 jaar Shakespeare in Stratford-upon-Avon, sloot een 4-jarige studie Engelse & Duitse literatuur van de Universiteit van Edinburgh af, en studeerde in 2015 cum laude af van de regie-opleiding van de Folkwang Universität der Künste Essen/Bochum met de voorstelling Hautnah (Closer). Ze baarde in haar tweede studiejaar opzien met haar radicale bewerking van Kleist’s Penthesilea. Deze voorstelling stelde haar tijdens haar studie in staat bij Theater Oberhausen te beginnen als regisseuse met de romantische komedie Eine Sommernacht van David Greig. Verdere regies in Duitsland: Macbeth bij Rottstr 5 Theater Bochum, Die Verwandlung (De Gedaanteverwisseling) van Kafka bij Theater Osnabrück en Moby Dick bij Landestheater Neuss. In Nederland regisseert ze in 2017 de jongerenvoorstelling van Toneelschuur Haarlem: Romeo & Julia.

Haar thema’s zijn seks, liefde en vrouwelijke identiteit. Met radicale ingrepen in casting (stukken die geheel worden gespeeld door vrouwen en gender-verwisseling) draait ze de blik op (seksuele) identiteit om. Daarbij spelen ironie en muziek grote rollen in haar stukken.

In haar satirisch-feministische concert Nina’s Songs for the Brokenhearted zingt ze haar eigen liederen en vertelt sardonische verhalen over haar liefdesleven en de identiteitsproblemen van haar generatie.

Als half-Surinaamse is haar doel ook om in de toekomst stukken te ontwikkelen over het nergens thuishoren en het Nederlands-Surinaamse verleden.

In september 2016 ontvangt De la Parra de Sylvia Kristel Award bij Film at the Sea Festival in Vlissingen. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een persoon die de gedachte aan Sylvia Kristel als cultureel fenomeen doet voortleven. De jury prijst Nina voor haar veelzijdigheid en noemt haar grensoverschrijdend.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald

 
 
 
mijn lieve gunsteling

mijn lieve gunsteling

za 03 jun 2023 - 20:00
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
hamlet en ophelia

hamlet en ophelia

za 03 jun 2023 - 20:30
Toneelschuur
Haarlem
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst