zoek login
logo

NTGent

home  >  NTGent  >  biografie

NTGent wil als stadstheater in Gent een huis van spelers zijn. De stedelijke context dient daarbij als uitvalbasis; de oriëntatie is die van een internationaal (co)producerend gezelschap. Op basis van weloverwogen tekstkeuzes, waarin klassiek repertoire wordt afgewisseld met hedendaagse literatuur, bouwen we verder aan een open huis dat zowel artistiek als maatschappelijk een referentiepunt wil betekenen. Een plek waar intellect en entertainment vanzelfsprekend samengaan en waar we eigen producties afwisselen met gastvoorstellingen.

NTGent wil een baken zijn in een tijd waarin de podiumkunsten steeds meer hybride vormen aannemen. Om dit te bereiken kiezen we voor het ensemble als werkmodel, met sterke acteurs uit Vlaanderen en Nederland en een eigen dramaturgie. Wat ons bindt, is onze grote liefde voor de grote zaal. Het theater is voor ons de plek om vorm te geven aan onze verbeelding, waarbij we onze voorstellingen beschouwen als oefeningen in empathie, en dus in verdraagzaamheid. Onze drijfveer is niet cultuurpessimisme, maar hoop. Onze expertise stellen we ten dienste van het individu dat hierover iets te vertellen heeft: een auteur, een regisseur, een romanpersonage…

De samenwerking tussen Toneelgroep Amsterdam en NTGent resulteerde in zes succesvolle producties: Opening Night (Ivo van Hove, 2006), Oresteia (Johan Simons, 2006), Maeterlinck (Christoph Marthaler, 2007), La grande bouffe (Johan Simons, 2010), Kinderen van de Zon (Ivo van Hove, 2010) en Tartuffe (Dimiter Gotscheff, 2012). De voorstellingen blijven op het repertoire van beide gezelschappen staan.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald