zoek login
logo

Pierre Audi

home  >  Pierre Audi  >  biografie

Pierre Audi (Beiroet, 1957) is in Nederland vooral bekend als artistiek leider van De Nederlandse Opera en artistiek directeur van het Holland Festival. Bij Toneelgroep Amsterdam regisseerde hij Naar Damascus, Oidipous en Timon van Athene.

Pierre Audi groeide op in Libanon en Parijs en studeerde geschiedenis in Oxford. In 1979 richtte hij in Londen het Almeida Theatre op, een centrum voor avantgarde theater, muziek en dans. Hij regisseerde daar diverse theater- en operaproducties. Sinds 1988 is Audi artistiek directeur van De Nederlandse Opera, waar hij onder andere een Monteverdi-cyclus, een Mozart-cyclus en Wagner's Der Ring des Nibelungen regisseerde. In 2005 volge hij Ivo van Hove op als artistiek directeur van het Holland Festival.

Naast zijn operaregies maakte hij bij Toneelgroep Amsterdam in seizoen 94/95 de voorstelling Timon van Athene  (Shakespeare), in seizoen 01/02 Oidipous van Sophocles en in seizoen 07/08 Naar Damascus van August Strindberg. Bij het Zuidelijk Toneel regisseerde hij in seizoen 97/98 Maat voor maat (Shakespeare) en een jaar later Bérénice van Jean Racine.

Pierre Audi ontving diverse prijzen: Johannes Vermeer Prijs (2009), Prins Bernhard Cultuurfonds Theater Prijs (2001), Leslie Boosey Award, de Prijs van de Kritiek, eremedaille Drottningholm. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Chevalier de la Légion d'Honneur

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald