zoek login
logo

Roelof Jan Minneboo

home  >  Roelof Jan Minneboo  >  biografie

Roelof Jan (RJ) Minneboo werd in 1965 geboren in Beverwijk en studeerde Engels en Geschiedenis in Amsterdam. Zijn eerste stap op het theatrale pad betrof een monoloog uit Ulysses van James Joyce die hij speelde met een octopus op zijn hoofd. RJ gaf daarna toch nog vrijwel ongehinderd jaren lang les op scholen in en om Amsterdam.

Op een school (S.G. Gerrit van der Veen) begon RJ ook met schrijven voor het theater: zijn eerste voorstelling was een musical die in 1995 werd gespeeld (door onder meer Victor Mentink) in de Amsterdamse Rode Hoed en in een achenebbisj theatertje in het toen nog maar net voormalige Oost-Berlijn. Over het oosten later meer.

RJ ontwikkelt nu educatief materiaal voor musea (onder meer de Hermitage Amsterdam) maar is voornamelijk scenarioschrijver en scriptdokter.

In 2014 was een Kazachse film die hij heeft gedokterd opgenomen in de officiële selectie van Cannes en won met de Georgische inzending voor de Oscars, waarvoor hij het scenario schreef,  de Grand Prix in Karlovy Vary. Momenteel werkt RJ met regisseurs in Azerbeidzjaan, Georgië en China. In het oosten dus.

RJ’s vroegste herinnering aan (toen nog voluit) Toneelgroep Amsterdam (maar niet per se de eerste voorstelling die hij zag) is Timon van Athene, uiteraard van Shakespeare, in het Transformatorhuis in 1995, geregisseerd door Pierre Audi.

Zijn beste herinnering aan TA (so far) is Dark Lady, een muziekvoorstelling met sonnetten van weer die Shakespeare, in het Muziektheater in 1998, geregisseerd door Gerardjan Rijnders.

Voor TA Junior bewerkt RJ Shakespeares King Lear.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald