zoek login
logo

Simon McBurney

home  >  Simon McBurney  >  biografie


De internationaal gevierde Britse regisseur Simon McBurney - die o.a. vorig jaar nog met The Encounter in HF en Dog’s Heart in DNO te zien was – kiest voor zijn ITA-regiedebuut Tsjechovs’ De kersentuin met o.a. Gijs Scholten van Aschat, Chris Nietvelt, Hélène Devos en Steven Van Watermeulen. De kersentuin is inmiddels een van de meest geliefde stukken uit het wereldrepertoire en gaat tijdens het Holland Festival 2019 in première.

De Britse acteur, regisseur en schrijver Simon McBurney (1957) richtte in 1983 samen met Annabel Arden en Marcello Magni het theatergezelschap Complicite op. ‘Een nomadische familie’, noemt McBurney zijn gezelschap. Het werk van Complicite is sterk beïnvloed door de ideeën van Jacques Lecoq, een van de pioniers van de mime en het fysieke theater.

De voorstellingen van Complicite zijn bijzonder visueel, waarbij tastbare, poëtische en surrealistische beelden de tekst ondersteunen. Daarbij wordt veelvuldig gebruik gemaakt van complexe technologie, zoals film- en videoprojectie. Door tekst, beeld, muziek en actie te integreren streeft het gezelschap ernaar om een verrassende en ontregelende theaterervaring te scheppen.

In 1985 won Complicite de Perrier Comedy Award op het Edinburgh Fringe Festival voor A Minute Too Late. Sindsdien sleepte het gezelschap onder McBurney’s artistieke leiding meer dan vijftig prestigieuze theaterprijzen in de wacht. Daarnaast was McBurney betrokken bij uiteenlopende projecten als The Vertical Line (1999) van schrijver en kunsthistoricus John Berger, French and Saunders Live en The Resistible Rise of Arturo Ui met Al Pacino in de titelrol. Als acteur was hij te zien in bijna vijftig films, waaronder The Last King of Scotland, The Theory of Everything en Tinker, Tailor, Soldier, Spy en televisieseries als Rev., The Borgias en Utopia.

McBurney maakte zijn debuut op het Holland Festival met de voorstelling A Disappearing Number (2007), over de zoektocht naar oneindigheid door de belangrijkste wiskundigen van de 20ste eeuw: Srinivasa Ramanujan en G.H. Hardy. Daarna volgden A Dog’s Heart (2010), The Master and Margarita (2012) en The Encounter (2017).

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald