zoek login
logo

Toneelgroep Amsterdam

home  >  Toneelgroep Amsterdam  >  biografie

‘Met een acteursensemble van wereldniveau, een excellent artistiek team en innovatieve, vaak spectaculaire vormgeving is een TA-voorstelling een belevenis,’ aldus de Raad voor Cultuur.

Toneelgroep Amsterdam (TA) is het grootste repertoiregezelschap van Nederland en het huisgezelschap van de Stadsschouwburg Amsterdam. We onderscheiden ons met vernieuwende en eigentijdse ensceneringen van klassiekers en modern repertoire voor een (inter)nationaal breed publiek van ruim 110.000 toeschouwers per jaar. Dankzij de continue kwaliteit behoort TA tot de boegbeelden van de Nederlandse kunst in binnen- en buitenland. Bij ons gaan traditie en vernieuwing hand in hand. Het zijn de pijlers van een gezelschap dat voortdurend in beweging is.

TA wordt geleid door Ivo van Hove. Sinds zijn aanstelling in 2001 heeft hij met een serie spraakmakende voorstellingen en het aantrekken van regisseurs uit binnen- en buitenland - o.a. Johan Simons, Luk Perceval, Thomas Ostermeier, Guy Cassiers, Thibaud Delpeut, Eric de Vroedt, Susanne Kennedy en Julie Van den Berghe, Krzysztof Warlikowski - de weg geëffend voor een stadsgezelschap met internationale allure.

De kern wordt gevormd door een topensemble, bestaande uit: Kitty Courbois, Hélène Devos, Roeland Fernhout, Fred Goessens, Janni Goslinga, Aus Greidanus jr., Marieke Heebink, Gaite Jansen, Marwan Kenzari, Hans Kesting, Hugo Koolschijn, Ramsey Nasr, Chris Nietvelt, Celia Nufaar, Frieda Pittoors, Alwin Pulinckx, Halina Reijn, Vanja Rukavina, Gijs Scholten van Aschat, Bart Slegers, Eelco Smits en Karina Smulders. Zij maken het mogelijk dat succesvoorstellingen op het repertoire gehouden worden en elk van onze 350 voorstellingen per jaar, urgent en relevant is. Ons doel is om theater over vandaag te maken, met de middelen van vandaag, voor een publiek van vandaag.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald