zoek login
logo

bal

home  >  voorstellingen  >  bal


première 13 apr 1990

Sam Bogaerts werd voor een productie gevraagd bij Het concern. Bogaerts stelde voor er een coproductie met Toneelgroep Amsterdam van te maken: acteurs die dansen en dansers die acteren. Er was geen tekst, de voorstelling zou uit improvisaties ontstaan. Los daarvan schreef Peter Verburgt aan een stuk in opdracht van Toneelgroep Amsterdam. Toen hij een deel van deze tekst – die zou gaan over van Gogh – af had en Bogaerts dat onder ogen kreeg, was deze enthousiast en besloot Nadag als uitgangspunt te nemen voor zijn voorstelling.

Toen acteurs en dansers begonnen met de repetities was de afspraak tussen regisseur en schrijver dat Bogaerts vast ging repeteren/improviseren en Verburgt zijn tekst per bedrijf zou aanleveren.

In het repetitielokaal bleek de werkwijze van Het Concern erg aan te slaan: improviseren, doorborduren op ideeën, choreografieën langzaam laten ontstaan. Er ontstond op die manier en vitale voorstelling over ‘leven’, Bal. Hierin komen de acteurs als publiekspersonages op, veranderen in mensen die ze zijn, kiezen vervolgens feestkleding om te transformeren voor scenes en eindigen weer als de personages die binnen kwamen. Gedurende de avond hebben ze een feest meegemaakt, dat ook weer uit de hand is gelopen, waardoor ze veranderd zijn. Daarnaast werd er tijdens de repetities steeds een nieuw deel van Nadag gelezen. Vanwege een aantal factoren is Nadag een gedramatiseerde lezing geworden: de laatste ogenblikken van Van Gogh, gezien tegen het leven dat voorbijtrekt.

Nadag is geschreven in vijf bedrijven, waarbij het begin van ieder bedrijf niet aansluit op het vorige. Ieder bedrijf begint als het ware opnieuw, laat opnieuw de 36 uur zien tussen de fatale kogel en Van Goghs dood, laat zien hoe het gegaan zou kunnen zijn, waarbij verschillende personages aspecten zijn van de stervende Van Gogh. Nadag is een moeilijke tekst, die onvoldoende energie en aandacht heeft gekregen door het werken aan Bal. Hij had als tekst wel degelijk de liefde van regisseur, minder van de acteurs en voor het publiek bleef hij duister. Dat was de reden om Nadag van het repertoire te halen. De bedoeling was om Nadag en Bal om en om te spelen, uiteindelijk bleef alleen Bal op het repertoire.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald

 
 
 
vogels

vogels

di 23 apr 2024 - 19:30
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst