home
>
voorstellingen
>
don carlos
>
synopsis
Don Carlos, kroonprins van Spanje, is verliefd op zijn stiefmoeder Elisabeth, die hem ooit als bruid is beloofd. Om politieke redenen is zijn vader, koning Philips II, met haar getrouwd. Carlos rebelleert tegen de politieke en seksuele autoriteit van zijn vader en wordt daarmee een gevaar voor de staat. Er is maar een persoon aan het hof die zich onttrekt aan het systeem: de idealistische markies van Posa, Don Carlos' enige vriend. Ook Koning Philips raakt gecharmeerd van diens openheid en maakt hem tot zijn vertrouweling. Maar wanneer Posa zich in het centrum van de macht bevindt, verandert de rebelse idealist in een politicus. Hij denkt op deze plek zijn idealen van een humanere wereld te kunnen verwezenlijken en offert daarvoor zijn jeugdvriend en bondgenoot Carlos op. Posa maakt echter geen schijn van kans. Koning Philips verliest een zoon, een vrouw en een vriend.
friedrich schiller
Wanneer Friedrich Schiller in 1783 begint te schrijven aan Don Carlos is hij drieëntwintig jaar oud. Over Europa ligt de schaduw van het absolutisme en de roep om vrijheid wordt luider. De gevestigde politieke structuren beginnen te wankelen. Don Carlos verschijnt in 1787 in druk, twee jaar voor de Franse Revolutie. In een familiedrama legt Schiller het kille mechanisme van de macht bloot, dat op niets en niemand ontziende wijze liefde, vriendschap en tolerantie verplettert. Door het hele stuk galmt een onverbiddelijke schreeuw om een rechtvaardiger en vrijere wereld.
theu boermans
Theu Boermans regisseert deze eerste coproductie van Toneelgroep Amsterdam en de Theatercompagnie. Het werk van Boermans en zijn gezelschap de Theatercompagnie wordt gekenmerkt door een zwak voor personages die rebelleren tegen een star wereldbeeld. Klassieke teksten toetst hij op hun herkenbaarheid voor het leven van nu, daarmee het misverstand dat een klassieker onbegrijpelijk zou zijn ontkrachtend. Don Carlos van Schiller is een tekst uit de leerschool der burgers, geschreven in de periode waarin de basis werd gelegd van wat wij als democratie ervaren. Het stuk levert daarmee de bouwstenen van het denken over onze huidige democratie. In 2005 wordt de tweehonderdste sterfdag van Friedrich Schiller herdacht.