zoek login
logo

gesluierde monologen

home  >  voorstellingen  >  gesluierde monologen


première 11 dec 2003


Onze alliantiepartner Adelheid|Female Economy presenteert Gesluierde Monologen.


Begin 2003 ging Gesluierde Monologen in première en werd zowel nationaal als internationaal een groot succes. De voorstelling speelde in vele Nederlandse theaters, Blijf van m’n Lijfhuizen, moskeeën en zelfs in de Tweede Kamer. Ook tourde de voorstelling in België, Frankrijk, de VS, Duitsland en Turkije, en vonden er geënsceneerde lezingen plaats in Jordanië en Egypte.

'verhalen zo vol verfijning in het liefdesspel dat je je schaamt voor je Hollandse botheid. De verhalen zijn ook zeer poëtisch, met prachtige details zelfs daar waar je ze niet zou verwachten' NRC

Nu, meer dan tien jaar later, blijkt de voorstelling nog steeds actueel! Gesluierde Monologen laat de wereld zien van de in Nederland wonende Islamitische vrouw. Zij stond en staat, gewild of ongewild, veel in de belangstelling. Het politieke klimaat van de afgelopen jaren heeft een beeld opgeroepen van een gesluierde, bijna wilsonbekwame, minderheid. Maar wat weten we nou wérkelijk van haar?

Dat is wat theatermaker Adelheid Roosen zich in 2003 afvroeg. Als toerist in eigen land ging Roosen op pad en interviewde vele gesluierde en ongesluierde vrouwen met als uitgangspunt steeds de oprechte belangstelling en nieuwsgierigheid. Met plezier, schaamte en verdriet vertelden de vrouwen hun intiemste verhalen. Het resultaat hiervan is verwerkt in twaalf monologen. Ze geven een prachtige kijk in de persoonlijke belevingswereld van de moslima. De monologen zijn afwisselend van karakter; ze zijn poëtisch en beeldend. Soms pijnlijk en verdrietig, soms humoristisch of ronduit hilarisch. Het doet volkomen recht aan de vrouwen die zijn geïnterviewd. Dit is hun taal: warm, zacht, intiem, vrouwelijk. De monologen worden vertolkt door vrouwen afkomstig uit een moslimcultuur en muzikaal begeleid door een Turkse saz-speelster.

Centraal in de monologen staat de vraag: wat weten we van elkaars tradities, welke vooroordelen leven er en zijn er wel verschillen in beleving van lichamelijke intimiteit tussen de tiener met ontblote buikpartij en de op traditionele wijze geklede moslima? Welke taboes en dilemma’s zijn er op seksueel gebied te overwinnen, welke tradities beïnvloeden onze relaties, het integratieproces en de verstandhouding tussen culturen? Welke rol speelt religie hierin of is het de verdediging van de identiteit en hou je je daarom aan de traditie vast.

Adelheid Roosen wil met deze voorstelling deze nuance een podium geven en daarmee een signaal afgeven voor verzachting in de samenleving. Het westen neemt veel aspecten van andere culturen over en vaak zonder ervoor te danken of zich te realiseren waar deze waarden vandaan komen. De Arabische vrouwenwereld is – als je er eenmaal in ligt – hartverwarmend en verwelkomend.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.

gegevens worden opgehaald