zoek login
logo

het temmen van de feeks

home  >  voorstellingen  >  het temmen van de feeks  >  synopsis

Katharina (Halina Reijn) staat bekend als de feeks. Ze is eigenzinnig, ontvlambaar en weigert zich te onderwerpen aan een man. Dit alles in tegenstelling tot haar voorbeeldige zus Bianca, die echter niet zal trouwen, voordat er voor Katharina een man gevonden is. Als Petruchio (Hans Kesting) een vrouw zoekt, valt zijn oog op de weerbarstige schoonheid van deze feeks. Zijn vrienden verklaren hem voor gek, maar hij heeft zo zijn methodes. En tot ieders verbazing laat zij zich temmen. Katharina en Petruchio zijn tot elkaar veroordeeld als beul en slachtoffer. Uiteindelijk gaan ze totaal in elkaar op.

william shakespeare
Het temmen van de feeks dateert van de jaren 1590 en is een van Shakespeares eerste komedies. De plot bestaat uit twee hoofdintriges, één rond Bianca en één rond Katharina. Voor het personage van Katharina putte de bard uit een oude traditie van volksverhalen. Daarin was de feeks een meedogenloze vrouwfiguur die haar man uiteindelijk in de afgrond stortte. Bij Shakespeare is dat anders. Katharina en Petruchio zijn mensen van vlees en bloed. Onder een luchtig spel van verwarringen ligt een feilloze analyse van een intense liefdesrelatie.

ivo van hove
‘Het verhaal van Petruchio en Katharina legt bloot dat de mens zichzelf en de anderen in zijn ware aard moet erkennen en respecteren om tot een echte harmonische relatie te komen. De relatie tussen Petruchio en Katharina is totaal onwaarschijnlijk. Toch trouwen ze. Ze zijn totaal en diep met elkaar verbonden. Maar Het temmen van de feeks is meer dan een liefdesdrama. Het is een stuk met onverholen kritiek op de samenleving. Onder het masker van tolerantie en civilisatie is Padua een gewetenloze stad waarin het doel de middelen heiligt. Het doel is economisch gewin.’


programmaboek 12|13
Blader door het programmaboek door op onderstaande afbeelding te klikken of download als pdf.

1213_HTVDF_bro

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald