zoek login
logo

julie

home  >  voorstellingen  >  julie

duur 1:50
première 25 feb 2024


Tijdens een midzomernacht in de keuken van een landgoed spelen twee mensen een kat-en-muisspel. Julie, de eigenzinnige jonge dochter van een graaf, voelt zich opgesloten in het keurslijf van haar afkomst en positie. Zij doorbreekt graag conventies, met name als het gaat over de omgang tussen de hogere en lagere klasse. Tegenover haar staat Jean, de bediende van de graaf. Hij wil hogerop. Stille getuige in het spel van aantrekking en afstoting tussen Julie en Jean is Christine, de kokkin en tegelijk Jeans verloofde. Wat begint als een flirt, leidt tot een patstelling waar geen uitweg meer mogelijk is.

De jonge Britse sterregisseur Rebecca Frecknall maakt een eigentijdse bewerking van het beroemde stuk van August Strindberg.


REBECCA FRECKNALL OVER JULIE

'Ik ben eindeloos gefascineerd door de machtsdynamiek tussen mannen en vrouwen op het toneel. Er zijn maar weinig toneelstukken die deze seksuele en politieke onderstromen op vluchtigere en complexere manieren onderzoeken dan Strindbergs Freule Julie.

De drie jonge personages schakelen tussen liefde en haat, verlangen en afkeer, roekeloos vertrouwen en verlammende angst gedurende één nacht die elk van hun levens zal veranderen. De keuken wordt een slagveld, bunker, podium, graf en gymzaal die van de acteurs vereist dat ze emotionele atleten worden en de grenzen van hun vak verleggen.

Meer dan 130 jaar geleden geschreven en oorspronkelijk verboden vanwege het grove taalgebruik en seksuele inhoud, heeft dit stuk nog steeds het vermogen om een publiek te grijpen, te choqueren en te provoceren. Julie onderzoekt hoe ver mensen elkaar kunnen pushen en legt de vernietigende kracht bloot die we allemaal in ons dragen.’


 

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald