zoek login
logo

kameliendame

home  >  voorstellingen  >  kameliendame


première 11 jan 2008

Op 11 januari 2008 ging Kameliendame van Alexandre Dumas in première in Schauspielhaus Hamburg. Deze productie is gebaseerd op De dame met de camelia’s die Ivo van Hove in 2000 ensceneerde bij het Zuidelijk Toneel. Ook in Hamburg wordt de rol van courtisane Marquerite Gautier gespeeld door TA-actrice Chris Nietvelt, hiernaast spelen acteurs van Schauspielhaus Hamburg. Eerder maakten Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld in Hamburg de succesvolle producties Der Geizige (2006) en Faces (2005), die nog steeds op het repertoire staan van dit gerespecteerde schouwburghuis in Duitsland.

De dame met de camelia’s verwierf wereldfaam als libretto van Verdi’s La Traviata. Met zijn enscenering blies Ivo van Hove het typisch negentiende eeuwse verhaal nieuw leven in. Marguerite Gautier is een courtisane die afziet van haar hartstochtelijke liefde voor de jonge Armand, omdat ze zijn familie niet wil compromitteren. Geheel in sfeer van de romantiek begiftigt hij haar met grote en tegenstrijdige emoties. Uiteindelijk bezwijkt zij aan tuberculose en sterft in zijn armen.

Het Financieele Dagblad schreef destijds: ‘Zo laat de voorstelling zich lezen als een voortdurende stroom van geluiden en beelden waarin de menselijke lichamen de woorden transformeren en over-stijgen door hun zeggingskracht. (…) De dromen zijn van een zinderende, zintuiglijke schoonheid. De legende wordt opnieuw legendarisch, ook omdat Chris Nietvelt door haar onvergetelijke prestatie De dame met de camelia’s aan de vergetelheid onttrekt.’ Het leverde haar een nominatie op voor de Theo d’Or. De voorstelling werd voor het Theaterfestival geselecteerd.

Een repertoire opbouwen, bewaren en spelen betekent voor Toneelgroep Amsterdam ook putten uit de artistieke geschiedenis van een theatermaker. Het hernemen van belangwekkende momenten uit een oeuvre hoort daarbij. Ivo van Hove doopt daarom De dame met de camelia’s om tot Kameliendame.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald