home
>
voorstellingen
>
la grande bouffe
>
synopsis
Vier gezonde, succesvolle mannen hebben besloten te eten totdat ze erbij neervallen. In een villa geven ze zich over aan het orgastische genoegen tot de dood erop volgt. Vergezeld door een prostituee die het lichamelijke genot moet verhogen en een onderwijzeres die hen de laatste uren van hun leven liefdevol bijstaat, gaan zij doelbewust hun vrijwillig verkozen, onvermijdelijke einde tegemoet; zonder conflict, zonder discussie, zonder ophef en juist daardoor verontrustend. Is het de ultieme decadentie om aan overvloed te willen sterven, omdat de mens niet meer in staat is betekenis aan zijn eigen leven te geven? Of is het de meest fundamentele manifestatie van de vrije wil waarmee de mens zich van het dier onderscheidt?
Om beide mogelijkheden te onderzoeken, situeert Johan Simons de voorstelling in een atelier waar twee vrouwelijke kunstenaars het verhaal reconstrueren in een poging de vrijwillige dood te bevatten. Zij wekken de mannen tot leven en kiezen beiden hun rol om zo intens mogelijk getuige te zijn van de fysieke consequenties van het vrije wilsbesluit van de mannen. Maar ook de mentale wereld komt in beeld. Met een door Anna Tilroe ontworpen beeldconcept weerspiegelen tal van werken uit de beeldende kunst de complexiteit van hun gedachten en gevoelens.
marco ferreri
De Frans-Italiaanse film La Grande Bouffe (De grote schranspartij, 1973) van Marco Ferreri veroorzaakte bij zijn première in Cannes een golf van protest en verontwaardiging. Sommige critici noemden het de meest afschuwelijke en decadente film in de geschiedenis van de Franse film, anderen prezen juist de rauwe, radicale aanval op het bourgeois establishment. Sindsdien verwierf Ferreri’s genadeloze portret van de zich letterlijk dood vervelende, vretende, decadente Westerling een cultstatus.
johan simons
Begin jaren negentig maakte Johan Simons bij de theatergroep Hollandia monumentale ensceneringen van klassieke stukken als Prometheus, Perzen en Bacchanten. Hij regisseerde Oresteia, de tweede productie van TA en NTGent, in 2006. Per 2010 wordt Johan Simons intendant van de Münchner Kammerspiele. Als eerste Nederlandse theatermaker krijgt Simons de leiding van een van de meest vooraanstaande toneelhuizen in Duitsland. Tot 2010 zal hij aan NTGent verbonden blijven.
productie toneelgroep amsterdam - ntgent
In 2006 sloten TA en NTGent een akkoord om samen meerdere producties te produceren. De twee toonaangevende Nederlandstalige gezelschappen koppelen hun artistieke en logistieke krachten voor grootschalige projecten. Deze samenwerking is niet toevallig: beide gezelschappen delen hun visie over repertoire toneel en werken met een vast ensemble van acteurs. Het eerste resultaat van de samenwerking, Opening Night (regie Ivo van Hove), ging in maart 06 in première in NTGent / Schouwburg. In november 06 volgde Oresteia (regie Johan Simons) en in maart 07 Maeterlinck (regie Christoph Marthaler), eveneens in Gent. La grande bouffe is de eerste voorstelling van een nieuwe reeks producties van Toneelgroep Amsterdam en NTGent.
programmaboek 10|11
Blader door het programmaboek door op onderstaande afbeelding te klikken of download als pdf.