zoek login
logo

maeterlinck

home  >  voorstellingen  >  maeterlinck  >  synopsis

Op 14 maart 07 ging de voorstelling Maeterlinck in première, een productie van Toneelgroep Amsterdam en NTGent, in regie van de fameuze Zwitserse regisseur Christoph Marthaler. In november en december 07 speelt de productie in Théâtre de l’Odéon in Parijs. In de cast onder meer Hadewych Minis, Frieda Pittoors en Steven van Watermeulen. Zoals altijd creëert Marthaler aan de hand van een bestaande tekst een volstrekt eigen wereld – een uniek universum waarin ruimte, spel en muziek verrassende verbanden met elkaar aangaan. Voor deze voorstelling vormt het werk van de Belgische auteur en Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck zijn inspiratiebron. Marthaler: ‘In Gent werd ik getroffen door het wondermooie licht dat in de straten en over de grachten van Gent valt. Ik dacht: dit is het licht dat Maeterlinck beschreef in zijn sprookjes.’

christoph marthaler
Christoph Marthaler is gefascineerd door het verstilde en melancholische oeuvre van Maeterlinck. Eerder regisseerde hij diens stuk De indringer en de opera Pelléas et Mélisande van Debussy, gebaseerd op Maeterlincks gelijknamige stuk. Marthaler benadert elk toneelstuk als een muzikale compositie. Zijn acteurs zijn stuk voor stuk persoonlijkheden en de ‘Marthaler-familie’ geeft blijk van een ontembare fantasie en verbeeldingskracht. Naast muziek spelen de decors van Anna Viebrock een belangrijke rol in zijn voorstellingen: reusachtige ruimtes waarin elk menselijk handelen nietig en onwezenlijk lijkt. Ook zij komt voor deze productie naar Nederland. In 2004 maakte Marthaler bij NTGent / ZT Hollandia het muziektheaterstuk Seemannslieder, geïnspireerd op Herman Heijermans’ Op hoop van zegen.

maurice maeterlinck
De Gentse schrijver Maurice Maeterlinck (1862 -1949) is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het symbolisme. In zijn teksten, die vaak een sprookjesachtig karakter hebben, wilde hij de grote waarheden openbaren die schuilgaan in de ons omringende werkelijkheid. Zoals veel kunstenaars uit zijn tijd was Maeterlinck gefascineerd door de duistere kanten van het leven. Met zijn dichtbundels, theaterwerk én natuurkundige publicaties maakte hij wereldfaam. In 1911 ontving Maeterlinck de Nobelprijs voor literatuur. Drie jaar later belandde zijn werk op de katholieke index van verboden boeken.

toneelgroep amsterdam / ntgent
Maeterlinck is de derde productie van Toneelgroep Amsterdam en NTGent. De eerste productie, Opening Night (regie Ivo van Hove), ging op 26 maart 06 in première in NTGent / Schouwburg. Op 25 november 06 volgde Oresteia (regie Johan Simons). Deze twee toonaangevende Nederlandstalige gezelschappen bundelen hun artistieke en logistieke krachten voor grootschalige projecten. De samenwerking is niet toevallig. Beide gezelschappen delen hun visie over repertoire en werken met een vast ensemble van acteurs.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald