zoek login
logo

nora

home  >  voorstellingen  >  nora

duur 2:30, incl. 1 pauze
première 09 nov 2012


Torvald Helmer en zijn vrouw Nora leiden op het eerste gezicht een ideaal leven en lijken perfect gelukkig. De schijn van hun modelhuwelijk draagt alleen maar bij tot zijn succes. Tot een ongelukkig voorval uit Nora's verleden plots opduikt en een blaam dreigt te werpen op Helmers carrière. Helmers liefde voor Nora gaat dan even snel verloren als ze gekomen was. Zijn felle reactie opent Nora's ogen. Haar wereld stort als een poppenhuis in elkaar.

Reijn won voor haar titelrol de Theo d’Or 2013: ‘Ze bouwt de transformatie van Nora, het kindvrouwtje dat de wereld naar haar hand probeert te zetten tot het personage dat de totale afbreuk van diezelfde wereld aangaat, minutieus op. Heftig, wanhopig, sterk.’, aldus het juryrapport.


'Nora is één van Reijns mooiste en meest intense rollen tot nu toe en Nora een overtuigend grotezaaldebuut voor Delpeut.' Parool****

'Delpeut heeft met de ijzersterke cast van Toneelgroep Amsterdam van Nora een actueel huwelijksdrama gemaakt […] De rillingen lopen over je rug.' Telegraaf****

'Geweldig dat dit stuk ruim honderddertig jaar geleden geschreven is. Mooi dat Toneelgroep Amsterdam het in haar repertoire opneemt. Lef hoe Delpeut het vorm geeft met het risico het publiek aanvankelijk tegen zich in het harnas te jagen. En vooral: weergaloos en ontroerend hoe Reijn het speelt.' Theaterjournaal

'
Thomas Rijckewaert is als Torvald Helmer tenenkrommend goed in zijn misplaatste machismo. Eelco Smits speelt dokter Rank als een door liefdesverdriet verteerde ziel, Bart Slegers is creepy als de afperser Krogstad die toch een hart blijkt te hebben en Janni Goslinga is een mooie kordate vriendin Kristine. Het stralende middelpunt is natuurlijk Halina Reijn. Bij vlagen ongelooflijk naturel en met een ongekend vermogen om elke zin en elke handeling een betekenis te geven.' Theaterkrant


#nora

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

Tonny Verplancken 2013-01-27 20:58
Wat een stuk! Wat een voorstelling! 2.30u volop genieten van theater van de bovenste plank. Schitterende vertolking van alle acteurs. En Halina, tja, die is... subliem!!
Tarcies 2013-01-20 23:01
Alsof je toevallig mag meekijken in een woonkamer.. Onvoorstelbaar naturel neergezet.
emmy 2012-12-22 00:04
Gisterenavond de voorstelling gezien in Theaters Tilburg. Werkelijk schitterend, van het begin tot het einde! Alle acteurs waren geweldig en Halina is top! Al die fijne nuances die ze in haar stem en bewegingen aanbracht! En het decor was ook fantastisch!
Pascal Bougie 2012-11-28 09:54
Dank dank dank! jullie hebben elkaar laten schitteren en ons ontroerd. ook een bijzonder compliment voor decor, kleding en muziek.
Nordin Slomp 2012-11-14 22:40
Ik vond het een mooie voorstelling, goed en indringend gespeeld door alle acteurs, maar met name door Halina Reijn. Tijdens het eerste deel,voor de pauze, voelde je dat er iets stond te gebeuren. Nora liet in een uitbarsting al doorschemeren dat zij zich in de wat kinderlijke relatie niet gelukkig voelde en dat leidde tot de onherroepelijke breuk aan het einde. Een heel eenvoudig decor, met een goede verlichting.

gegevens worden opgehaald

 
 
 
vogels

vogels

di 23 apr 2024 - 19:30
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst