zoek login
logo

othello (1993)

home  >  voorstellingen  >  othello (1993)


première 21 apr 1993

Othello houdt van Desdemona. Zij is een zijn mooiste veroveringen. Maar haar aanwezigheid in Othello’s wereld van krijgskunst en strategie verstoort de heilige orde. Othello’s liefde voor Desdemona tast de onderlinge banden van kameraadschap aan. De emotionele puurheid van de liefde strookt nu eenmaal niet met het harde, joviale soldatenleven. List en raffinement worden in stelling gebracht tegen deze nieuwe vijand.

Na vele omzwervingen en adembenemende avonturen is de moor Othello Generaal geworden in het leger van Venetië. In het geheim trouwt hij met Desdemona, dochter van een Venetiaan Se  machthebber. Zij is een stuk jonger dan hij, heeft een totaal andere achtergrond en toch houdt ze van hem. En hij houdt van haar. Wat kan er nog misgaan? Othello wordt op een militaire missie naar Cyprus gestuurd en Desdemona volgt hem. De vijand is al verslagen door een vreselijke storm op zee als de Venetianen er heelhuids arriveren. Het lijkt erop dat Othello en Desdemona alle tijd krijgen voor hun liefde. De utopie va hun liefde wordt vernietigd Jago, Othello’s vaandrig en krijgsmakker, zint op wraak. Hij wordt verteerd door jaloezie. Ooit had de Moor zijn vrouw tussen de lakens en ook passeerde Othello hem bij de benoeming van zijn nieuwe luitenant. Jago ontwikkelt vileine plannen om de liefde tussen Othello en Desdemona te vernietigen. Dat lukt hem, want de onvoorwaardelijke overgave die de liefde vermag, is niet bestand tegen de berekenende strategie van Jago’s persoonlijke oorlogsvoering. De vaandrig weet met virulente bezieling zijn rivaal te infecteren met het gif van de jaloezie.

Regisseur Johan Simons is artistiek leider van Theatergroep Hollandia. De afgelopen jaren heeft hij faam verworven met zijn voorstellingen op locatie. Toneelstukken gingen in zijn regie een dialoog aan met de omgeving waar ze werden opgevoerd. Na voorstellingen in fabriekshallen, een oude bioscoop, een dorpsgek, een garage en een immense tuinkas regisseert hij Othello voor de grotere schouwburgen van Nederland en België.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald