zoek login
logo

stemmengeschuifel

home  >  voorstellingen  >  stemmengeschuifel

duur 1:20
première 20 okt 2013

Stemmengeschuifel, met Heijermans door de Pijp

‘Hallo, ik ben Kitty Courbois. Ooit speelde ik de rol van Kniertje, de vissersweduwe in Op hoop van zegen. ‘n arm mens wordt wèl bezocht – regen en regen – de boel mòst rotte – d’r was geen houe an – en zo ga je de winter in – de harde winter – ach, ach, ach! Dat is een rol die in mij zit.’

Zo start de tachtig minuten durende geluidswandeling die de wandelaar door de ogen van Heijermans door de Amsterdamse Pijp van de vorige eeuw voert.

Heijermans’ meesterwerk Op hoop van zegen werd in Nederland ondertussen al meer dan 1.000 keer gespeeld en vertaald in alle talen van de wereld. Maar wanneer Heijermans in 1892 in Amsterdam arriveert, is hij 27 en heeft slechts 62 cent op zak. Een jaar later gaat zijn eerste stuk in première en is hij redacteur kunst en letteren bij de net opgerichte Telegraaf. Voor zijn zogenaamde Falklandjes - korte schetsen die dertig jaar in de krant verschijnen - fileert hij het alledaagse leven onder het pseudoniem Samuel Falkland jr. Hij wandelt dag en nacht door de stad; hij kijkt en luistert en treedt de harde realiteit tegemoet met zachtmoedigheid. Het zijn deze Falklandjes die de basis vormen voor de geluidstocht door de straten van de Pijp. Je waant je in de straten waar ‘de witte pest’ rondwaart, je ervaart de schrijnende sociale ellende en je realiseert je weer wat het woord verzorgingsstaat betekent.

De geluidswandeling Stemmengeschuifel, met Heijermans door de Pijp werd gemaakt door Renate Zentschnig en Evelien van den Broek en ingesproken door Kitty Courbois, Charlie-Chan Dagelet, Fred Goessens, Alwin Pulinckx, Halina Reijn, Gijs Scholten van Aschat, Bart Slegers en Margijn Bosch. Het resultaat is een compositie van stemmen, geluid en muziek waardoor je de Amsterdamse Pijp met nieuwe ogen bekijkt.


verkrijgbaarheid en kosten
Stemmengeschuifel, met Heijermans door de Pijp is te halen bij Café Restaurant De Ysbreeker (Weesperzijde 23, Amsterdam), het vertrek- en eindpunt van de wandeling. Daar liggen iPods, koptelefoons en plattegronden klaar om mee te wandelen.

Stemmengeschuifel is ook te downloaden via www.soundtrackcity.nl of via de Soundtrackcity-app in de appstore voor de iPhone.

Zo 7 dec 14 is er om 13:00 een begeleide groepswandeling ter gelegenheid van de 150ste geboortedag van Herman Heijermans. Wegens beperkte deelname is hiervoor reservering vereist via info@soundtrackcity.nl. Ook begeleide groepswandelingen (min. 15 personen) op andere data kunnen via info@soundtrackcity.nl aangevraagd worden.

De wandeling kost € 10,- p.p..
Indien de wandeling wordt gedownload, betaalt u € 5,-


regie renate zentschnig | compositie, geluidsontwerp, montage evelien van den broek | samenstelling lex bohlmeijer op basis van teksten van herman heijermans | research margijn bosch | stemmen margijn bosch, kitty courbois, charlie-chan dagelet, fred goessens, alwin pulinckx, halina reijn, gijs scholten van aschat, bart slegers | met dank aan ellen walraven, amsterdam 2013, cafe restaurant de ysbreeker | productie soundtrackcity, toneelgroep amsterdam

Deze wandeling is mede tot stand gekomen met een bijdrage van de Gemeente Amsterdam.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald

 
 
 
vogels

vogels

di 23 apr 2024 - 19:30
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
vogels

vogels

wo 24 apr 2024 - 19:30
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
vogels

vogels

do 25 apr 2024 - 19:30
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
vogels

vogels

vr 26 apr 2024 - 19:30
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst