zoek login
logo

sumbo n.v.

home  >  voorstellingen  >  sumbo n.v.


première 09 okt 1990

Het zal voor velen een verrassing zijn dat Ferdinand Bordewijk, een van de bekendste schrijvers uit de vooroorlogse periode ook voor toneel heeft geschreven. Hij was al een erkend auteur toen in 1939 de tekst Sumbo N.V. in het culturele tijdschrift De Gids verscheen. Of het beroepstoneel met belangstelling van de tekst kennis heeft genomen weten we niet; waarschijnlijk niet, want er volgde geen opvoering. Mogelijk raakte het stuk mede door het uitbreken van de oorlog in de vergetelheid. In 1948 waagde een amateurvereniging zich aan een voorstelling maar daarna viel het doek voor Sumbo N.V.

Toneelgroep Amsterdam en Carrousel zorgen in een gezamenlijk initiatief voor de kennismaking met Bordewijk als toneelschrijver.

Onder het achterdochtig toeziend oog van de overige erfgenamen proberen een uitgekookte broer en zijn niet minder gewiekste zuster de erfenis van eenzaam gestorven oom te verdelen. Dat een deel van de erfenis bestaat uit een aandeel waarvan de aarde geenszins vaststaat, zorgt voor extra spanning tussen de familieleden.

Het raadselachtige optreden van het huispersoneel, waarvoor de overledene ook speciale wensen had, zorgt voor verdere komplikaties.

Bordewijk, met zijn weinig idealistische mensbeeld, zet in Sumbo N.V. al zijn personages als het ware onder een glazen stolp. Wat hij dan ziet is misschien niet verheffend, maar wel buitengewoon realistisch. Dat maakt Sumbo N.V. tot een typisch Hollands familiedrama met Dynasty-achtige trekken.

 

 

 

 

 

 

 

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald