zoek login
logo

teorema

home  >  voorstellingen  >  teorema

duur 1:40
première 18 sep 2009


Na Rocco und Seine Brüder brengt Ivo van Hove opnieuw een filmklassieker op toneel ter gelegenheid van de Ruhrtriennale (2009): Teorema naar Pier Paolo Pasolini. Een theaterbewerking van Pasolini’s film en vooral zijn gelijknamige roman over de plotselinge inbreuk van een aantrekkelijke jongeman in een vastgeroeste, rijke familie. Het onverwachte bezoek van een onbekende gast volstaat om de leegte in het leven van de gezinsleden te openbaren. Chico Kenzari, nieuw in het ensemble, speelt de rol van de fascinerende vreemdeling.


Vader Paolo, moeder Lucia en de kinderen Pietro en Odetta leven in een chique buitenwijk van een grote stad. Op een dag arriveert een jonge gast. De huishoudster Emilia reageert hevig op zijn aanwezigheid. Lucia wordt eveneens aangetrokken door de jongen en geeft zich aan hem over, evenals zoon Pietro. Dochter Odetta bezwijkt ten slotte ook aan de verleiding. Hoewel Paolo zich met alle kracht tegen zijn aantrekkingskracht probeert te verzetten, zwicht uiteindelijk ook hij. Dan kondigt de gast zijn vertrek aan en allen blijven achter in een staat van wanhoop.

Emilia keert terug naar haar geboortedorp. Odetta probeert het beeld van de gast vast te houden maar zal uiteindelijk vervallen in een staat van verkramping. Ook Pietro tracht de bijzondere band in stand te houden, maar tevergeefs. En Lucia gaat ontredderd op zoek naar jongens die hem kunnen vervangen. Nadat Emilia naar haar dorp is teruggekeerd, wil ze alleen nog maar sterven, wat zij op een wonderbaarlijke wijze tot stand brengt. Paolo kan zijn woede over wat de gast met hem en zijn gezin heeft aangericht nauwelijks voor zich houden, maar ook hij kan niet verder leven zonder hem.


'Pasolini's Teorema als sterk literair toneel' - NRC ****

'Buitengewoon esthetisch' - Volkskrant ***

'Chris Nietvelt als moeder Lucia is hartverscheurend mooi (...) Fascinerende voorstelling' - 8weekly

'Magistrale rol van Jacob Derwig (...) Prachtig en dwingend compromisloos theater' - Cultureel Persbureau

'Energiek en levenslustig als een jonge hond weet Kenzari te overtuigen.' - Theaterjournaal

'This co-production stands emphatically on its own merits' - Financial Times

'Eine Weiterentwicklung des Films' - Nachtkritik.de

'Einem Spiel der ungelebten Leidenschaften' - Frankfurter Allgemeine Zeitung

'Applaus für die überzeugenden Schauspieler' - Ruhr Nachrichten


Ivo van Hove over Teorema

‘In het begin van Teorema is er orde; het gezin van een rijke industrieel lijkt ogenschijnlijk stabiel. Maar er is ook een gevoel van onbehagen, van verveling en levensmoeheid. De komst van een mysterieuze gast opent een wereld van verdrongen verlangens en emoties, maar zijn bezoek haalt alles omver wat de gezinsleden tot dan toe over zichzelf wisten. Wie is deze onbekende gast? Is hij een uitvreter, een jonge man die van villa naar villa gaat? Dan breekt de crisis los, de chaos treedt in. De gast brengt bevrijding die eigenlijk vernietiging is. Zijn komst leidt tot destructie, niemand neemt verantwoordelijkheid voor de toekomst. Het laatste restje hoop is dat er op de puinhopen iets nieuws kan bloeien. Voor Pasolini was de weg tot verandering alleen mogelijk met het bewustzijn van de crisis waarin we leven. Teorema toont deze crisis in al haar complexiteit. Hij slaagt erin via herkenbare personages een verhaal van universeel belang te vertellen. Een verhaal van onze condition humaine.’


#teorema

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald